8 причини да се откажете от захарта завинаги

Всички знаем за най-очевидната причина: Захарта е основният враг на фигурата ни. Но и останалите причини са точно толкова важни!

1. ЗАХАРТА Е НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНА

Няма нито една причина, поради която трябва да слагаме в сутрешното си кафе бучка захар. Това е навик, от който можете да се отървете. Захарта можете да я замествате със стевия, мед или в краен случай си купувайте тръстикова захар, ако все пак искате да ви е сладко. Но бялата захар е само празни калории и чиста вреда - тя е една сладка отрова.

2. ЗАХАРТА РАЗРУШАВА ТВОИТЕ КОСТИ И ЗЪБИ

Дори и веднага след като сте си хапнали нещо сладко си измиете зъбите, това няма да спаси положението. Работата е там, че за да се усвои рафинираната захар от човешкия организъм, се губи огромно количество калций и организмът започва да си набавя калций от костите и зъбите. Първият симптом, че е започнал този процес е появата на чувствителността на зъбния емайл.

3. ЗАХАРТА ЗАДЪЛБОЧАВА БРЪЧКИТЕ

Първо, молекулите на захарта привличат свободните радикали. Това са "астероиди", които се движат произволно по кожата и при сблъсък увреждат здавите клетки, като ги превръщат в същите "астероиди". На второ място, захарта се привлича към колагеновите влакна, т.е. прави ги твърди и нееластични, като по този начин губят способността си да се разтягат и свиват.
4. ЗАХАРТА ПРЕДИЗВИКВА АВИТАМИНОЗА
Дори и да се храните пълноценно, рискувате да се сблъскате с този проблем, като нервна възбудимост, нарушение в храносмилането, хронична умора, намалена видимост. Причината е, че за да се преработи захарта в организма се изисква наличието на витамини от група В, т.е. захарта ги поглъща като безкруполен крадец. Ако не взимте допълнително витамин В, имайте прдвид, че захарта ги изземва от кръвта, мускулите, черния дроб, бъбреците, стомаха, сърцето, кожата, очите.

5. ЗАХАРТА СТИМУЛИРА ИМУНЕН ДЕФИЦИТ
Ако злоупотребявате със захарта, качеството на работа на имунната система пада до 17 пъти. Например, за обработката на 4 супени лъжици захар отнема около 6 часа. През цялото това време сте 17 пъти по-зле защитени срещу вируси и бактериални инфекции. Особено важно е да се помни това през зимата!

6. ЗАХАРТА ПРЕДИЗВИКВА ПРЕСТРАСТЯВАНЕ

Има все повече доказателства, че захарта предизвиква зависимост. Но дори да не можете да живеете без сладко, не се отчайвайте. Много хора ще се опитат да ви убеждават, че е трудно да се избавите от тази зависимост, заради влиянието на хормоните и невромедиаторите на главния мозък. Но в действителност, с правилен подход можете да се освободите от тази зависимост. Най-добре е да се постараете да се откажете плавно от нея, стъпка по стъпка, като си дадете време на тялото и вкуса да се адаптират.
7. ЗАХАРТА ПРЕЧИ НА СЪНЯ
Постоянно повишените нива на кръвната захар в организма води до факта, че всичките ви системи работят при по-високи скорости
. Нищо чудно, че заспивате по-бавно и спите лошо и неспокойно.
8. ЗАХАРТА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА АПЕНДИЦИТ
Косвено, но все пак. В този случай, въпросът е, че захарта понижава имунитета на червата. Съответно, при леко възпаление, което при нормални обстоятелства тялото ви може по-лесно да се справи, то при сладко ядящите, това може да доведе до по-сериозен процес.
 

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари