Глогът е пръв помощник при проблеми със сърцето

    Глогът е гъст бодлив храст, който достига на височина от 1,5 до 4.0 м. Цветовете му са бели и изглеждат като розички. Глогът се счита за един от най-красивите храсти, които цъфтят през пролетта. Цветовете, листата и плодовете му се използват като лекарство, макар че цветовете миришат неприятно, а вкусът им е леко горчив. Плодовете му са сладко-стипчиво-възкисели.
    Глогът е едно от най-старите медицински растения, известни в Европа, където се използва от средните векове при проблеми със сърцето. Древните гърци и американските индианци съшо познавали лечебните му свойства..
    Най-често глогът се използва за лечение на сърдечни заболявания и за предотвратяване на сърдечно-съдови смущения. Според фитотерапевтите глогът е най-добрият тоник за сърцето в света. Той увеличава притока на кръв към сърцето, като разширява коронарните артерии, сваля кръвното налягане и облекчава натоварването на сърцето, като пренасочва кръвта към разширените, от него, артерии на ръцете и краката и също така увеличава силата на свиване на сърцето
    Научните изследвания в Европа показват, че листата на глога разширяват кръвоносните съдове и дават възможност на повече богата на кислород кръв да стигне до сърдечната мускулатура, увеличават силата и амплитудата на сърдечната пулсация, подпомагат сърцето, като намаляват съпротивлението в останалата част на циркулаторната система.
    Глогът най-често се използва под формата на течни или сухи екстракти или като капсули. Той се бере и се суши на стайна температура. Дозировката варира и винаги трябва да се спазват указанията на производителя. Действието му е бавно и поради тази причина трябва да се приема най-малко 6 седмици.

Източник: Енциклопедиа Алтернативна медицина


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари