Интересни факти за настинката

Настинката е вирусна инфекция на горната респираторна система, която включва носа, гърлото, синусите, евстахиевата тръба, трахеята, ларинкса и бронхиалните тръби. Въпреки, че настинката може да бъде следствие от над 200 различни вируса, в 30 до 50 % от случаите се причинява от група, позната като риновируси. Почти всички настинки изчезват за по-малко от две седмици, без усложнения.

Настинките, понякога наричани риновирусни или коронавирусни инфекции, са най-разпространената болест, която засяга всяка част от тялото. Почти всички настинки с елекуват от само себе си без усложнения, но въпреки това те са водеща причина за посещение при лекар и за отсъствие от работа и училище. Разпространеното твърдение, че мокрите крака или стоенето на течение причиняват настинка, не е вярно, защото човек трябва да влезе в контакт с вируса, за да се зарази. Въпреки това определени условия могат да доведат до повишен риск от разболяване. Те включват:

  • Умора и претоварване

  • Емоционален стрес

  • Лош хранителен режим

  • Тютюнопушене

  • Недостиг на почивка и сън

  • Живеене или работа в претъпкани помещения.

Заболелите са заразни през първите 4 дни от появата на симптомите. В този период настинката се предава по въздушно-капков път.
При настинка, е много важно да се приемат много течности и питателна храна. Препоръчително е да сe консумира: анасоново семе, коприва, чесън, ехинацея, джинджифил, жен-шен, кордицепс и др.
Като превантивни мерки е добре да се приемат хранителни добавки с Витамин C, Витамин Е и Цинк.
Източник: Енциклопедия Алтернативна Медицина

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари