Как да се справим със стреса

Стресът представлява физическата и психическата реакция на отделния човек спрямо изискванията или натиска, налагани от заобикалящата го среда или от вътрешната му психологическа среда.
Причините за стреса могат да включват всяко всяко събитие или случка, което човек смята за заплаха. Изследователите смятат, че определена степен на стрес е нормална част от реакцята на всек жив организъм към неизбежните промени в неговата физическа или социална среда. Скорошни изследвания показват, че известна част от уязвимостта към стрес е генетично обусловена.

Симптомите на стреса могат да бъдат или физически или психологически. Някои от най-честите физически заболявания, дължащи се на стреса са: синдром на раздразнените черва, сърдечни пристъпи, хронични главоболия. Емоционалните болести, обусловени от стреса, възникват в резултат на неадекватни или неподходящи реакции на големи промени в житейското положение – брак, развод, загуба на близък човек, загуба на работа, пенсиониране и др.

Релаксацията, йога, тай чи и танците помагат на хората за облекчаване на физическите и психичните симптоми на стреса. Хидротерапията, масажната терапия, и ароматерапията са също много полезни, тъй като предизвикват обща релаксация на нервната система. Понякога най-добрата терапия е член от семейството или приятел, който е добър слушател. Обсъждането на стресиращи събития и ситуации може да помогне за справяне с проблемите. Други популярни методи за справяне със стреса са : различни медикаменти, програми за управление на стреса, поведенчески подходи, биофийдбек, масажи и др.

Източник: Енциклопедия Алтернативна медицина

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари