Кървене от носа

Кървенето от носа се характеризира с кървене от вътрешността на носната кухина. То може да бъде причинено от топлина, сух въздух, травма на носа, определени лекарствени средства или болестно състояние.

Най – честите причини за кървене от носа са:

  • Ниска влажност. Горещият и сух климат може да изсуши носната кухина

  • Травма на носа. Нараняването на носа може да предизвика кървене. Прекомерното бъркане в носа също може да нарани вътрешността му.

  • Настинка, алергии и синусни инфекции. Силното духане на носа и раздразването на лигавицата може да причини кървене

  • Лекарствени средства. Кървенето може да възникне в резултат на определени лекарствени средства, особено такива с антикоагулантни свойства.

Кървенето от носа може да бъде и симптом на не толкова често срещани, но сериозни медицински състояния – полипи в носа, високо кръвно налягане, левкемия, малария и др.

При кървене от носа първата стъпка е да се спре кървенето. Човек трябва леко да се издуха и да стисне двете си ноздри, за да улесни съсирването на кръвта. Носът трябва да се стиска в продължение на 5-10 мин.или докато кървенето спре.Ако стискането на носа не помогне, може да се използва астрингентно лекарство. Памучен тампон, натопен в хамамелис може да се пъхне в кървящата ноздра, за да стегне и запечата кръвоносните съдове. Кървенето може да се спре и чрез смъркане на щипка бял равнец.
Като профилактика, препоръчителен е приемът на Витамин C, за да се засили образуването на колаген, който подсилва стените на кръвоносните съдове. Добре е и да се използва овлажнител на въздуха – в офиса и дома.
Източник: Енциклопедия Алтернативна Медицина

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари