Навяхване и разтежение

Навяхването означава увреждане или скъсване на връзките, които държат костите заедно. Разтежението е увреждане или скъсване на мускул.
Макар че основният проблем при навяхванията и разтеженията е скъсана или повредена връзка или мускулно влакно, в резултат на отока и обездвижването, на нараненото място могат да възникнат допълнителни усложнения. За да се избегне това, се препоръчва почивка и налагане с лед, в продължение на 48 часа. Също така е важно навяхнатото или разтегнато място да бъде повдигнато над нивото на сърцето. Препоръчителен също е и приемът на Витамин C и биофлановоиди, а хранителният режим трябва да е богат на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци.
Могат да помогнат също и противовъзпалителни средства като бромедаин (протеолитичен ензим от ананас) и куркума. В първите няколко дни може да се използва хомеопатичното лекарство арника, последвано от отровен шмак ( при наранявания свързани със ставите ) или седефче ( при наранявания, свързани с мускулите ). Установено е, че при определени навяхвания на ставите, ефикасни са гел или маз от арника или хомеопатична комбинация от арника и други лекарствени средства. Акупунктурата и специализиран масаж също допринасят за по-ранното възстановяване на тъканта.
Източник: Енциклопедия АЛтернативна Медицина

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари