Проблемът лош дъх - как да се справим

Лошият дъх от устата, известен още като халитоза, обикновено се дължи на лоша хигиена, но може да бъде и показание за скрити здравословни проблеми.

Лошият дъг се появява при повечето възрастни хора и понякога при деца. Това може да окаже значително влияние върху социалния и професионалния живот на човека.

Една от главните причини за лошия дъх е натрупването на плаки по зъбите. Плаата представлява слизест филм, който се смесва с частици храна, слюнка и остатъци от бактерии в устата. Други вероятни причинители са: възпаления в устата, инфектирани сливици, заболявания на зъбите и венците, инфекции на синусите, не добре почистена изкуствена челюст. Състоянията, които могат да причинят лош дъх, не са свързани само с проблеми в устната кухина. Други възможни източници могат да бъдат: лошо храносмилане, инфекция на белите дробове, бъбречна недостатъчност, туберкулоза, сифилис, чернодробно заболяване, стомашни и чревни проблеми, стрес, обезводняване, рак и др.

Тютюнопушенето също може да доведе до лош дъх, не само у пушача, но и при пасивните пушачи, намиращи се постоянно в задимена среда. За неприятната миризма на дъха може да допринесе и хранителен режим, богат на мазнини и пикантни храни или такъв, който включва кафе.

За освежаванен а дъха могат да се дъвчат листа от магданоз, вечнозеленото растение гаултерия или лютива мента, чиито ароматни вещества навлизат в белите дробове. За всекидневна промовка на устата се препоръчва силен чай, приготвен от ехинацея, мира или емирна. Пресните ябълки, цитрусовите плодове и целината са също подходящи храни, които подпомагат прочистването на устата.. Приемането на цинк и витамин C като добавки също може да подейства благоприятно. Дайджестив комплекс плюс може да премахне лош дъх, причинен от проблеми в стомаха


Източник: Енциклопедия Алтернативна Медицина


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари