Проблемът „мързеливо“ око

Мързеливо око или амблиопия е състояние на окото, при което неизползването води до намалено зрение в иначе здравото око.

При някои деца едното око функционира по-добре от другото. Когато детето започне да зависи от по-силното око, по-слабото око започва прогресивно да отслабва. В края на краищата по-слабото око, поради неизползването, се превръща в „мързеливо“ око. Ако не се лекува в ранните години на развитие на детето (до 7 год. Възраст), зрението в засегнатото око остава недоразвито.

Най-честата причина за „мързеливо“ око е кривогледството. Други причини могат да бъдат анизометропия, вродена катеракта, птоза, преждевременно раждане, наследствени проблеми с очите и др.

Диагностицирането става при извършване на визуална проверка при редовните прегледи на бебето или детето, в предучилищна възраст ( между 3 и 5 години)

Видове лечение:

 • Неоперативно лечение ( упражнения за очите)

  Упражненията могат да помогнат за коригиране на нездравословните зрителни навици дължащи се на кривогледство, и да приучат детето да използва удобно и ефективно и двете си очи.

 • Зрителна терапия

  Тренирането на зрението е форма на физиотерапия за мозъка и очите. Тя е по-екстензивен вариант на упражненията за очите и изисква по-чести посещения при специалист.

 • Корекция на рефракционната грешка

  Ако и двете очи се нуждаят от зрителна корекция, на децата се предписват очила, за да фокусират по-добре и да предотвратят кривогледството на очите

 • Принудително използване на „мъреливото“ око

  При много деца само едното око има проблем с фокусирането или пък слаби мускули. За да се принуди засегнатото око да действа, лекарят закрива по-силното око с превръзка, през по-голямата част от деня, в продължение най-малко на няколко седмици. Понякога е необходимо лечението да продължи и година. Това е най-често използваният метод за лечение на „мързеливо“ око

 • Хирургични лечения

  Ако проблемът се дължи на дисбаланс на очните мускули и не може да се излекува по неоперативен начин, очните мускули могат да бъдат коригирани по хирургичен път, за да се помогне на очите да се координират по-добре

  Източник: Енциклопедия: Алтернативна Медицина


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари