За жената и любимата и спътница - КОЗМЕТИКАТА

Предлагаме ви няколко полезни съвета за съхраняване и пра­вилно използване на козметиката:

1. Отървете се от всички козметични продукти, които съхранявате вече твърде много години. Като правило, ако нещо, не сте използва повече от една година, то едва ли ще го използвате и в бъдеще.

2. Изберете мястото, където искате да съхраните козметика. Влагата има пагубен ефект върху козметичните продукти, така че е добре да не ги съхранявате в банята.

3. 3а кремовете от бурканчета по-добре ползвайте специални лопатки, а не пръстите си. Това се отнася особе­но за мазилата, в които като консерванти са из­ползвани натурални ве­щества. Ако все пак ре­шите да нанесете крема с пръсти, не забравяйте преди нанасяне на какъвто и да е козметичен продукт да измивате ръцете си с вода и сапун.

4. При продължително използване на един крем, особено когато в състава му влизат липозоми или други биологич­но активни вещества, може да се появи дискомфорт и болезненост на кожата. Ако препа­ратът не е с изтекъл срок на годност, значи е проработил пиковият ефект. Това означава, че кожата се е пренаситила с веществата, влиза­щи в състава на крема.

5. Четчиците и аппикаторите, които използвате за нанасяне на грима, трябва да се мият не по-рядко от веднъж в седмицата. След това се сушат на открито. Ако тушът ви за мигли е изсъхнал, може да го съживите, ка­то го подържите в чаша с топла вода.

6. Не изхвърляйте по­лиетиленовите или хартиени уплътнения под капачето на бурканчето или флакона, а след всяко ползване на козметичното средство пак ги слагайте на мястото им. Тези уплътнения спиpaт проникването на въздух, а с него и бакте­рии.

7. Козметични продукти, съдържащи алкохол (парфюми, дезодоранти, лак за коса и т.н) обикновено са с по-дълъг срок на годност, но трябва да се съхраняват на прохладно място. Затоплянето може да повлияе на ефективността им.

8. Моливите за очи, устни и вежди няма да се чупят, когато ги острите, ако преди то­ва ги поставите за 5-10 минути в хладилник.

Надписът „да се пази на сухо, тъмно и хладно“ не означава, че въпросното място е хладилникът!

9. Препоръчително в хладилник да се съхраняват само почистващи продукти за лице като тоник, серум, маска на гело- или кремообразна основа. По този начин ще подсилите освежаващото им и охлаждащо действие върху кожата, ще подпомогнете свиването на порите и ще удължите срока на годност.

10. Не позволявайте на никого да ползва ва­шата козметика. Ако не послушате съвета ни, откривате пътя за пре­даване на различни забо­лявания, например хер­пес.

11. Не оставяйте отворени козметичните средства. Иначе ще улесните не само проникването на въздух, а и на бактерии, което бър­зо ще ги развали. Памучните тампони трябва да се съхраняват в плътно затворени кутии или в херметически пакет.

12. Никога не връщайте разлят течен крем или лосион обратно в бурканчето или флакончето. Заразяването с бактерии е много вероятно, а то може да ви причини здравословни проблеми.

13. Спирала за мигли без изключения трябва да се изхвърли след третият месец от нейното използване, след това тя се превръща в истински развъдник на бактерии, като е възможно да получите възпаление на очите. А за да ви служи по-дълго време отваряйте и затваряйте опаковката на спиралата с въртеливи движения - без да дърпате (все едно завивате винт).

Хвърляйте без жал старата козметика, защото средстава за разкрасяване са доста претенциозни – не обичат да остаряват и не прощават за небрежното отношение към себе си, като винаги си отмъщават – с пъпки, алергии, зачервявания.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари