Защо е добре да се ядат банани

Бананът е един от най-консумираните плодове в света. Той съдържа много важни и полезни вещества, които подобряват здравословното състояние на човека. Според някои учени бананът е първият плод на Земята, но това, разбира се, е само теория. Отглежда се в над 107 държави, а в Щатите например, се консумира повече от ябълки и портокали, взети заедно. Ето кои са някои от най-важните му ползи за човешкото здраве.

  • Кръвно налягане – приемът на възможно най-малки количества натрий е от съществено значение за намаляне на кръвното налягане. В същото време, приемът на завишени количества калий може да има същият този ефект, т.е. да сваля кръвното. В този ред на мисли, бананът е плод, който е много богат на калий.

  • Астма – изследване е доказало, че при деца, които изяждат по един банан на ден, рискът от развитие на астма спада с 34 %

  • Рак – яденето на банани и портокали, през първите 2 год от живота, може да сведе до минимум рискът от развитие на детска левкемия. Тъй като бананите са с високо съдържание на фибри, те намалят и риска от развитие на рак на дебелото черво.

  • Сърце – бананът е изключително богат на фибри, калий, витамин B6 и витамин C. Тези вещества подпомагат здравето на сърцето и намалят риска от развитие на различни сърдечни заболявания.

  • Диабет – поради високото си съдържание на фибри, бананът има благоприятно влияние и при диабет тип 1 и при диабет тип 2

  • Диария – при диария организмът губи големи количества калий, а това е една от причините човек да се чувства слаб и отпаднал. Приемът на банани възвръща нормалните нива на калий.

  • Памет и добро настроение – бананът също така съдържа и триптофан – аминокиселина, която има главна роля в запазването на добра памет и добро настроение.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари