ЛОШИ НАВИЦИ, КОИТО ВИ КАРАТ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ПОСТОЯННО УМОРЕНИ

Лоши навици, които ви карат да се чувствате уморени, както и жизнени трикове, които ще ви помогнат да върнете вашата жизненост и лекота.

Липсата на сън не е единственото нещо, което изсмуква жизнената енергия. Различните малки неща, които правите (или не) могат да ви изтощят, както психически, така и физически. Експертите са идентифицирали най-често срещаните лоши навици, които ви карат да се чувствате уморени и са описали прости житейски трикове, които ще ви помогнат да върнете вашата походка за жизненост и лекота.

1. Пропускате тренировката си, когато се чувствате уморени

Според проучване, хора, които водят заседнал начин на живот започват да се чувстват по-енергични едва 6 седмици след като започнат да спортуват (или просто да правят гимнастика). Движението (или спорта) увеличава силата и издръжливостта, стимулира сърцето и допринася за по-ефективно обогатяване на кислород и хранителни вещества на тялото. Така че, когато не разполагате със сила, или желание да отидете на фитнес, принудете се най-малко да отидете на разходка - няма да съжалявате.

2. Не пиете достатъчно вода

Според различни световни диетолози, дори леко дехидратиране на 2% от нормалния обем на течността води до значителен спад в енергията. Липсата на вода в организма намалява обема на кръвта и я прави по-гъста. Сърцето се нуждае от повече усилия да изпомпва кръв, така че то започва да работи по-малко интензивно, което води до забавяне на циркулацията на кислород в тялото.

3. Не получавате достатъчно желязо

Дефицитът на желязо може да ви направи мудни, раздразнителни, слаби и неспособни да се концентрирате. Бързо се уморявате, когато мускулите и клетките получават по-малко кислород. За да се избегне това, и за да се намали риска от анемия, включете храни, съдържащи желязо, включително тофу, боб, зелени листни зеленчуци, ядки и фъстъчено масло, или просто си снабдете желязо под формата на хранителна добавка.

Моля, обърнете внимание, че ако имате симптоми на недостиг на желязо, трябва да посетите лекар, тъй като това може да е следствие от друго заболяване.

4. Вие правите от мухата слон

Ако всеки път, когато шефът ви се обади на непланирана среща, очаквате да бъдете уволнен, това  означава, че сте склонни да драматизирате всичко и постоянно да очаквате най-лошото. Чувството на безпокойство буквално ви парализира и изчерпва психологически. Така че следващия път, когато откриете, че мислите негативно, поемете дълбоко въздух и след това се запитайте колко вероятно е най-лошото ви предположение да се сбъдне. Разходките на чист въздух, медитацията, упражненията и приятелските съвети могат да ви помогнат да се справите с притесненията си и да се научите да гледате на нещата по-реалистично.

5. Не закусвате

Храната е горивото за нашето тяло. Когато спим, тялото ни продължава да използва енергията, натрупана през деня, за поддържане на циркулацията на кръвта и кислорода. Следователно сутрин трябва да "зареждате". Ако пропуснете закуската, ще се чувствате изтощени.

"Закуската е искрата, която разпалва метаболизма."

Препоръчва се да се ядат пълнозърнести храни, чисти протеини и здравословни мазнини за закуска. 

6. Ядете бързо, нездравословно хранене (фаст фууд)

Фаст фуудовете оглавяват класацията за най-нездравословните храни. Храни с високо съдържание на захари и прости въглехидрати имат висок гликемичен индекс, т.е. допринасят за рязкото повишаване на кръвната захар, причиняват умора. Опитайте се да контролирате нивата на захарта, които редовно консумирате.

7. Не знаете как да откажете

Желанието да се харесате на всички често е загуба на енергия. По-лошото е, че с течение на времето това поведение може да развие у вас чувство на обида и гняв. Не забравяйте, че когато треньорът на детето ви поиска да изпечете бисквитки за целия екип или когато шефът ви помоли да отидете на работа в неделя, не е нужно да се съгласявате. Научете се да казвате „НЕ“. Опитайте да кажете НЕ на глас, когато сте сами в колата си например. Ако чуете как се произнася тази дума, ще ви бъде много по-лесно да я произнесете, когато възникне нужда.

8. В офиса  ви е бъркотия

Претрупаното бюро ви източва психологически, забавя способността на мозъка да обработва информация и ви пречи да се фокусирате върху работата. В края на деня си поставете всички вещи на мястото им. Това ще ви помогне да започнете следващия работен ден с позитивно отношение.

9. Работите по време на почивката

Проверката на имейлите ви вместо отпускане край басейна може да източи енергията ви и да доведе до пълно изтощение. Докато сте на почивка, опитайте се да забравите за работата и си позволете да се отпуснете. Това ще помогне на мозъка и тялото ви да се възстановят, за да можете да се върнете към задълженията си с нова сила. Добрата почивка ще ви направи по-креативни, по-продуктивни и по-ефективни.

10. Пиете чаша вино преди лягане

Някои хора са свикнали да изпият 1-2 чаши вино точно преди лягане, уверени, че тя им помага да се отпуснете. Всъщност, този навик често произвежда обратен ефект. Алкохолът на първо място потиска централната нервна система и наистина има успокояващ ефект. Но в крайна сметка това нарушава съня. Докато се абсорбира, алкохолът води до прилив на адреналин.

Следователно има голяма вероятност след пиене на алкохол да се събудите неочаквано посред нощ. За да избегнете проблеми със съня се препоръчва да се въздържате от алкохолни напитки поне 3 часа преди лягане.

11. Проверявате си пощата си, преди да си легнете

Трептящата светлина от вашия смартфон, таблет или екран на лаптоп нарушава естествения дневен ритъм на тялото, като потиска нивото на хормона мелатонин, който е отговорен за цикличността на съня и периодите на събуждане. И въпреки че чувствителността към сиянието на екраните е различна за всеки човек, се препоръчва да не се използват цифрови устройства поне час-два преди лягане. Ако не можете да заспите, без да проверите входящите си съобщения, то поне дръжте екрана на устройството на разстояние 35 см от очите си.

12. Разчитате на много кофеин през деня

Добре е да започнете деня си с освежаваща чаша кафе. Нещо повече, според изследвания можете дори да пиете по три чаши кафе на ден, без да навредите на здравето си. Злоупотребата с кофеин обаче може сериозно да наруши съня ви. Кофеинът блокира аденозина, страничен продукт от активните клетки, който ни помага да спим. Изследване, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, потвърждава, че пиенето на кофеин дори 6 часа преди лягане може да повлияе на съня. Затова е най-добре да изпиете последната си чаша кафе не по-късно от обяда.

13. Спите много през почивните дни

Ако стоите будни до късно през в събота и след това спите половин ден в неделя, ще ви е трудно да заспите в неделя вечер. Това от своя страна ще ви накара да се почувствате съкрушени в понеделник. Ако по някаква причина не можете да си легнете в обичайното време в събота, тогава поне се принудете да се събудите малко по-рано от обяд в неделя.

 

 

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари