Аргинин - от съществено значение за тялото

L-аргинин (известен също като "Аргинин") е от полу-незаменима аминокиселина. В редица случаи организмът не може да я синтезира в достатъчни количества, затова трябва да се приема чрез храната или като хранителна добавка. Аргининът има няколко свойства, един от най-важните е подкрепата на съдовия тон. Това се случва, защото L-аргининът се преработва в организма в активиращата съдовете молекула NO (азотен моноксид). Преди всичко азотният оксид гарантира, че съдовете остават "гъвкави", така да се каже, и предотвратява артериосклеротичната съдова оклузия. В резултат на това сърдечно-съдовата и съдовата система могат да функционират по-добре и да останат жизненоважни за по-дълго.

Функции на аргинин

Като цяло, аминокиселината има три основни функции в тялото ни:

  • Поддържа съдовете широки и еластични
  • Предотвратява съдовите отлагания и атеросклероза
  • Помага за изграждането на тъкан и мускулна маса.

Освен това Аргининът играе централна роля в един от най-важните процеси в нашето тяло - метаболизма. 

Увеличеният приток на кръв към тялото, причинен от аминокиселината, стимулира производството на растежен хормон STH в хипофизната жлеза и увеличава растежа на косата. Ако спортувате редовно и се храните здравословно, балансирано и разнообразно, обикновено имате достатъчно аргинин, за да запазите най-важните функции на тялото непокътнати. Съществуват обаче редица фактори, които възпрепятстват собственото производство на L-аргинин в организма или изискват повишена нужда от аминокиселина. Те включват например стрес, тютюнопушене, недохранване, бременност, нарастваща възраст и липса на движение. В допълнение, симптомите на много заболявания като втвърдяване на артериите, високо кръвно налягане, еректилна дисфункция, нарушения на кръвообращението и бъбречна дисфункция могат да се влошат от дефицита на аргинин.

Продуктови групи с високо съдържание на аргинин

За да се стимулира собственото производство на аргинин в организма, често се препоръчва умерена консумация на богати на протеини храни като млечни продукти, риба и месо. Храните с висок дял на аргинин включват например ядки (особено тиква и кедрови ядки, фъстъци и орехи), пълнозърнесто царевично и пшенично брашно и бобови растения. По-малко количество се намира и в продукти като свинско, сьомга и яйца.

За какво може да се приема Аргинин?

  • Сърдечно-съдови заболявания. Аргининът е особено подходящ при сърдечно-съдови заболявания като артериосклероза, високо кръвно налягане, захарен диабет 2, еректилна дисфункция и така наречената „интермитентна клаудикация“ (нарушения на кръвообращението в краката).
  • Аргинин и превенция на атеросклероза. Ако в организма има дългосрочен дефицит на аргинин, това с течение на времето може да доведе до едно от най-често срещаните заболявания в съвремието - артериосклероза. Както вече споменахме, аргининът гарантира, че азотният оксид се транспортира през вените в мускулите, съдовете могат да се разширят и притока на кръв се подобрява. Ако това не се направи напълно, кръвните тромбоцити се придържат към артериалната стена, което в дългосрочен план води до отлагане на калций в съдовете и в резултат до стеснени артерии и нарушения на кръвообращението. Ако проблемът не бъде разпознат и лекуван навреме, това може да доведе до високо кръвно налягане и дори съдова оклузия. Атериосклерозата и други сърдечно-съдови заболявания се проявяват в отделни области на тялото, но имат отрицателно въздействие върху цялата система на организма и могат да имат сериозни последици като инфаркти и инсулти. За профилактични цели е препоръчително да се храните балансирано, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, както и да спортувате достатъчно и да се опитате да поддържате нормално телесно тегло. Аргининът под формата на храни или добавки също може да бъде полезен. Ако атеросклероза или друго сърдечно-съдово заболяване вече е налице, спешно е необходима професионална медицинска консултация. В допълнение, повишено количество аргинин може да подпомогне терапията. От 1 000 mg - 2 000 mg L-аргинин дневно трябва да се приемат дългосрочно.
  • Тонизиращо. Естествените съдоразширяващи и стимулиращи растежа свойства на аргинин са известни отдавна, особено сред силовите спортисти. Мнозина се хвалят за ефекта на аминокиселината и твърдят, че тя може да има положителен ефект върху интензивността на тренировките и значително да увеличи резултатите. Според проучвания аргининът има следните функции, които могат да бъдат много полезни както за професионални, така и за любители спортисти:
  1. Аргининът увеличава притока на кръв
  2. Помага за противодействие на подкисляването
  3. Стимулира се протеиновият метаболизъм
  4. Функцията на сърцето се облекчава
  5. Транспортирането на кислород и други жизненоважни компоненти в клетките, мускулите и съдовете е оптимизирано
  6. Според американско проучване, аргининът също може да подпомогне загубата на мазнини. Тъй като аргининът може да развие пълния си ефект за кратко време, спортните специалисти препоръчват приема на аминокиселината приблизително 20 минути преди началото на тренировката, за да се увеличи мускулното напрежение и мускулите да работят още по-ефективно. Някои спортисти препоръчват прием на аргинин дори на гладно за засилени ефекти.
  • Еректиална дисфункция. Според проучвания всеки пети мъж на възраст между 35 и 70 години е имал еректилна дисфункция. Това се отразява на самочувствието. В повече от 70 % от тях причините са от органичен произход и само при 30% еректилната дисфункция може да се отдаде на психологически проблеми като страх от неуспех, стрес или натиск за изпълнение. Ако проблемът се появява само от време на време, това не се счита за еректилна дисфункция. Според експерти еректилната дисфункция се признава за сериозен медицински проблем. Освен факта, че еректилната дисфункция е много неудобна и води до значителни ограничения в любовния живот, тя може да бъде и симптом на сериозни, все още недиагностицирани заболявания като атериосклероза или диабет. Ако еректилната дисфункция има органични причини, това може също да показва повишен риск от инфаркт или инсулт и определено трябва да бъде изследван от специалист. Проучванията показват, че мъжете, които страдат от еректилна дисфункция, са два пъти по-склонни да получат инфаркт от тези, които не са засегнати от болестта. Аргинин може да помогне при еректилна дисфункция. Понякога се опитвате да обезвредите ситуацията, като прибягвате до еректиално стимулиращи хапчета преди полов акт, но те не могат да решат проблема, а предоставят само краткосрочно облекчение. Следователно много по-ефективен и препоръчителен е редовен увеличен прием на храни, съдържащи аргинин и хранителни добавки, в допълнение. Тъй като аргининът естествено има силен съдоразширяващ ефект, той може значително да подобри притока на кръв към органите и да увеличи способността за подуване на пениса в дългосрочен план без никакви странични ефекти. За терапевтичен ефект се препоръчва доза от 2000 дори до 3000 mg аргинин дневно, за по-дълъг период.

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари