Д-р Милен Христов: Кратка информация за диабета

Заболяване, дължащо се на проблеми с панкреасния хормон – инсулин, който регулира количеството глюкоза (захар) в кръвта и скоростта на усвояването й от клетките. Те се нуждаят от глюкоза, за да произвеждат енергия. При диабетици, глюкозата се натрупва в клетките и се получава хипергликемия (ненормално високо ниво на глюкоза в кръвта). Това уврежда кръвоносните съдове и се стига до заболяване на очите, сърцето, периферна и автономна невропатия (увреждане на нервите, на крайниците и вътрешните органи) и диабетна нефропатия (бъбречно заболяване). Има два основни типа диабет: тип 1 (инсулинозависим) и тип 2 (не инсулинозависим).

От първия страдат от 5 до 10 % от хората в света. Обикновено започва в млада възраст и е автоимунно заболяване, при което се унищожават произвеждащите инсулин клетки, в панкреаса. Най-често се дължи на имунна реакция след вирусна инфекция.

Вторият тип в между 90 до 95 % от случите, засяга хора в напреднала възраст. При него се произвежда по-малко инсулин и клетките стават резистентни на действието му. Рискови фактори са: лош хранителен режим, затлъстяване, раса, възраст, обездвижване и наследственост.

Има и трети тип – т.н гестационен диабет при бременни – около 4 %. Най-често изчезва след раждането, но такива жени развиват диабет тип 2, по-късно през живота си. Предшественик на диабета много често е нарушеният глюкозен толеранс, засягащ 11 % от възрастните. При тях нивото на глюкозата в кръвта е по-високо от нормалното, но не е колкото при диабетно болните. Около 7 % от тях развиват диабет тип 2 по-късно. При епизодите с хипергликемия, имат чувство на постоянна умора, силна жажда, чести позиви за уриниране, перманентно усещане за глад, загубана тегло и проблеми със зрението. При хипогликемията (обикновено внезапно) се чувстват силен глад, световъртеж, изпотяване, объркване, сърцебиене, тръпнене и боцкане в устните, тремор, двойно виждане и дори може да се изпадне в кома.

Основната опасност при диабета е многоорганната недостатъчност, ако нивото на инсулина не се поддържа постоянно. Нелекуваният диабет, може да доведе до диабет на кетоацидоза (най-често при болни от тип 1) или хиперосмоларен синдром (по-често при възрастни, болни от тип 2) и диабет на ретинопатия и т.н „диабетно стъпало“ и при двата типа.

Препоръчителни продукти на Green Master: 

Канела с хром и цинк - за нормални нива на кръвнатат захар!

Витална гъба Копринус (Coprinus) 

Диасан Макс - контрол на нивата на кръвната захар и липидите!

Берберин - ефективен контрол на кръвната захар и теглото!

Диакюр (Diacure) - Специална аюрведична комбинация за регулиране стойностите на кръвната захар!

Глюкозин (Glukozin) - за добър контрол на кръвната захар!

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари