Красива кожа и в студа

Основните фактори, които въздействат върху кожата ни през зимните месеци на годината са студения и по-сух въздух, температурните амплитуди (разликата между температурата навън и вътре в отоплените помещенията, която често варира между 20 и 30 градуса), вятъра и замърсяването на въздуха. Те водят до значително изсушаване на кожата – намаляване на степента й на хидратация, намаляване на защитната водно-липидна защита. В резултат на това тя става по-чувствителна и лесно ранима.
Промените, които настъпват с кожата ни през зимните месеци са свързани в значителна степен и с използваните козметични средства. През зимата, кожата страда от липса на влага, за това козметиката ни през зимата трябва да е достатъчно хидратираща.
Недостатъчното омазняване и хидратация освен че правят кожата деликатна и чувствителна, също така често се обострят или възникват различни типове лишеи и екземи, задълбочават се фините линии и бръчки и другите белези на стареене. При хронична дехидратация кожата ни губи тонуса и еластичността си, блясъка и жизнения си вид.
Кожата около очите е много нежна и уязвима – трябва и допълнителна защита със специален крем за около очи, тогава ефектът от подхранването ще е още по-голям, защото гладната кожа веднага ще „глътне“ мазнината.

Ето и някои препоръки относно грижите за кожата през зимните месеци:
1. Почистване на кожата

Особено важен в зимните месеци е избора на подходящ почистващ продукт. При суха кожа на лицето е подходящо да се използва почистващо козметично мляко, а при по-мазна кожа – измивна пяна. След почистването при по-мазните кожи може да се приложи и тоник, като е важно той да не е на спиртна основа, за да не засилва дехидратацията на кожата. Измиването на тялото е добре да става с деликатни хидратиращи душ-гелове без изкуствени оцветители и силикон.
2. Ограничете използването на ексфолиращи продукти, тъй като те лишават кожата от естественото ѝ омазняване.
3. Приемайте повече витамини и антиоксиданти. Пийте горещо какао – най-новите изследвания сочат, че какаовите зърна съдържат много натурални антиоксиданти (т.нар. флавоноиди), така че какаото на прах е безспорно добър избор за напитка през зимата.
4. Използвайте слънцезащитни кремове за лице и през зимата. Те осигуряват добра защита на лицето ви срещу неблагоприятното влияние на UVA и UVB лъчи. Известно е, че UVB лъчите причиняват изгаряне на кожата, а UVA лъчите причиняват появата на бръчки. Тези лъчи (UVA) проникват дори и през стъклото. Затова вие не сте защитена, независимо дали сте в дома си, офиса или колата. Това се отнася дори за най-облачните дни през зимата. Правилният начин за поддържане на кожата на лицето през зимата е да използвате продукти, които съчетават в себе си подхранване и слънцезащита.
5. За да поддържате кожата на ръцете си нежна през зимата, не излизайте с влажни ръце навън. Освен че ще загрубее, тя ще се напука, при това болезнено. Използвайте кремове за ръце за зимата с подхранващо, омекотяващо, овлажняващо и защитно действие.
6. Погрижете се за сухите и напукани ходила. За напуканата кожа на краката се препоръчва ексфолиране. Изберете щадящи и меки ексфолианти.
7. Грижа за устните. Напуканите устни са често срещан проблем през зимните месеци. Балсамите омекотяват и подхранват добре устните, а така също ги предпазват и от вредните външни въздействия.
8. Препоръчително е да държите йонизатор в офиса и вкъщи, за да повишите качеството на въздуха, който дишате.

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари