ЗАЩО КОНЦЕНТРАТЪТ ОТ ЗЕЛЕНОУСТА МИДА Е КЛАСИФИЦИРАН КАТО ХОНДРОПРОТЕКТОРИ?

В асортимента ни на предлаганите хранителни добавки имаме голямо разнообразие от продукти на базата на зеленоуста мида. Гледайки продукта, средният гражданин не разбира дали и защо е подходящ, но при внимателно изследване на състава наблюдаваме ключовата дума – гликозаминогликани. Именно този термин обяснява функционалността на продукта и посоките на неговата дейност в човешкото тяло.

Гликозаминогликаните или GAG са мукополизахариди, глюцидни структури, с функция на структурни биомолекули, които могат да бъдат открити главно в съединителната тъкан, костната тъкан, междуклетъчната среда и епителната тъкан. Гликозаминогликаните са силно полярни и имат способността да привличат вода, така че са подходящи за биологичните функции, които изпълняват. Те се използват също като смазочни материали.

Съответно, след анализ на химическата структура на GAG, става ясно, че те са прекурсори на добре познати хондрозащитни съединения, като глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина. Синтезът на гликозаминогликанови производни не се подчинява на шаблони, а се определя от постоянна промяна в ензимните процеси. При недостиг на специфично въглеводородно съединение ще се използват GAG за неговия синтез, което ще затвори състоянията на дефицит.

Хиалуроновата киселина (HA) е едно от най-известните и най-популярни съединения в гликозаминогликановите група. Използва се активно в козметологията за инжекции, за външно приложение върху кожата, както и за вътрешен прием под формата на капсули, таблетки или течност. Всъщност липсата на хиалуронова киселина се усеща най-много от ставите и хрущялите. В тези структури HA определя еластичността, омекотяващите способности и, най-важното, е биологична смазка между повърхностите на ставите - синовиална течност. Една молекула хиалуронова киселина е в състояние да привлече до 100 молекули вода, които са много по-големи по обем. По този начин се създава вискозна желеобразна структура, която е необходима за смазване и изравнява фините линии и бръчки в кожните структури.

Глюкозаминът, заедно с хондроитин са най-популярните хондропротектори от дълго време. Те ефективно облекчават възпалителните процеси и противодействат на разрушителните промени в хрущялната тъкан. Те възстановяват подвижността и еластичността на хрущяла, стимулират метаболитните процеси в тях. Глюкозаминът е в състояние да подобри синтеза на хиалуронова киселина, насърчава улавянето на сяра в хондроитин серни съединения и намалява болката. Хондроитинът намалява извличането на калциеви йони от костите, инхибира действието на специфични ензими, които разрушават съединителната тъкан.

Обобщавайки, можем спокойно да наречем гликозаминогликаните от концентрат на зеленоуста мида, ефективен и специализиран хондропротектор.  Гликозаминогликаните са в състояние, в зависимост от нуждите на организма, да бъдат трансформирани в необходимите съединения на глюкозамин, хондроитин или хиалуронова киселина. Те не засягат черния дроб, защото са по-лесно смилаеми и метаболизират крайните производни.

Уникален комплекс от гликозаминогликани ще подобри състоянието на опорно-двигателния апарат и когато се комбинира с индийски тамян (босвелия) и екстракт от куркума, той ще намали болката при движение, ще облекчи възпалителните процеси, подобни на нестероидните противовъзпалителни средства.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари