10 причини, поради които не отслабвате

„Храня се правилно и отивам на тренировка. Но не отслабвам! " Разбира се. В процеса на отслабване понякога са възможни грешки, които възпрепятстват превръщането от какавида в пеперуда. Анализирайте поведението си: може би поради причините, изброени по-долу, теглото ви не може да се измести от мъртвата точка?

ПЪРВА ПРИЧИНА: Липса на калориен дефицит
Редовните тренировки помагат да изгарянето на калории. Най-честата грешка обаче при отслабването се крие във факта, че увеличавайки физическата активност, тихо започваме и ядем повече. Понякога това се случва несъзнателно. Но се случва и оправдаваме грешките си в храненето, като се утешаваме с фразата: „Утре ще направя всичко във фитнеса".

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Процесът на отслабване се възпрепятства, тъй като не се създава необходимия калориен дефицит. Изразходвайки енергия, вие я консумирате в същото количество. Определено трябва да се наблюдавате и да промените начина си на хранене. Това, може да стане постепенно, но трябва да се промени начина ви на хранене.

ВТОРА ПРИЧИНА: Заседнал начин на живот
Ако по цял ден седите в офиса пред компютъра (или у дома пред телевизора), макар че редовно посещавате фитнес залата, вашият начин на живот се счита за заседнал. Ето защо тялото изразходва малко енергия и запасите от мазнини остават на място.

КАКВО ДА ПРАВЯ?

За да имате добър ефект в поддържането на фигурата, само 2-3 тренировки на седмица не са достатъчни, ако седите по 7-8 часа на ден. Полагайте и други усилия за засилване на метаболизма си. Например, ходете навън всеки ден, нека това да ви стане навик (например около 60 мин, като за начало), откажете се от асансьора и ескалатора. В офиса се опитайте да не стоите неподвижни по цял ден - ставайте по-често, ако водите телефонен разговор се движете напред-назад из офиса, или коридора докато говорите.

ТРЕТА ПРИЧИНА:  Мускулен растеж
Изглежда, че се храните правилно и натоварванията са се увеличили. Но стрелката на везната се е спряла на една цифра ... Въпросът е, че настъпват промени в мускулната ви маса и те не се виждат на везните. Най-просто казано, мастните натрупвания в тялото ви постепенно се изгарят и мускулната маса расте. И тъй като мускулите тежат повече, понякога е възможно дори стрелката на кантара да се увеличи.

КАКВО ДА ПРАВЯ?
В този случай не гледайте само стрелката на кантара, но и визуално отбележете промените на фигурата си, т.е. със сигурност изглеждате видимо по-стегнати и оформени в тялото. Едно и също тегло с еднаква височина при хората може да изглежда различно: момиче с тегло 60 кг и 168 см височина може да има прилепнало атлетично тяло или солидни гънки мазнини. Наблюдавайте обемите на фигурата: ако те намалят, вие сте на прав път.

ЧЕТВЪРТА ПРИЧИНА: Безсмислено ограничаване на калориите
Ако решите просто да намалите дневния прием на калории, например до 1300 kcal, това може да не работи. В резултат на неправилното изчисляване на дневния прием на калории и необмислена диета, ще ви преследва чувството на постоянен глад. В резултат на това се увеличава чувството на неудовлетвореност, стрес, всички мисли се въртят само около храна, настъпват промени в настроението. Накратко, вие не сте вие, когато сте гладни.

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Първо, изчислете правилно вашите нужди от калории. В крайна сметка, в резултат на твърде голям калориен дефицит, метаболизмът се забавя. Съответно отслабването се забавя. Второ, планирайте внимателно диетата си, а именно: увеличете количеството протеини и намалете количеството въглехидрати. Протеиновите храни (риба, месо, птици, яйца, млечни продукти) ви дават усещане за ситост за дълго време и спомагат за намаляване на количеството консумирани калории. И още нещо: не забравяйте за зеленчуците, плодовете и храните, съдържащи фибри - те също са с ниско съдържание на калории, но ще помогнат за премахване на глада за дълго време.

Можете да последвате нашата фейсбук група ТУК ➡️ GREEN MASTER ZONEкъдето можете да се ориентирате какъв хранителен режим да си изградите, какво трябва да съдържа едно примерно меню за закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря, при нужда от съдействие да задавате своите въпроси!

ПЕТА ПРИЧИНА: Не организирате правилно храненето си
Досега много от нас живеят на принципа: яжте закуска сами, споделяйте обяда с приятел, давайте вечерята на враг, или пък другата част от тези, които са все на диета никога не закусват, защото "Апетитът идвал  яденето". Изяждайки например целия дневен прием на калории сутрин, ние се опитваме да ограничим приема на храна вечер или „изобщо да не ядем след шест“, за да отслабнем. Това често води до обратен резултат при доста хора ... Другата част от хората пък до обяд въобще не закусват, това също не е правилно, защото закусвайти Вие стартирате метаболизма си за работа. Редовното зареждане с малки порции храна дава нужната доза тласък на метаболизма и така той работи във ваша полза през целия ден.

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Яж често (на всеки 3-4 часа), но в по-малки количества. По-добре е да се храните 4-5 пъти на ден, но на малки порции. Така тялото се научава да яде по-малко храна и вие не преяждате. Освен това честото разделяне на храненията помага да се избегнат скокове в кръвната захар, които просто провокират отлагането на мазнини.

ШЕСТА ПРИЧИНА: Спите малко или сте много нервни
Притеснявате се от работата или стреса ви преследва в личния ви живот ... Пропускате да се храните или, напротив, ядете твърде много ... Страдате от безсъние ... Всичко това може да повлияе на метаболитните процеси в организма. При някои стресът действа като катализатор за отслабване, докато при други, поради постоянните „нерви“, процесът, напротив, се забавя.

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Организирайте деня си. Опитайте се да си лягате по едно и също време, използвайте медитация или дихателни упражнения, за да намалите последиците от стреса. Ако не можете да се справите сами, започнете да взимате безобидни билкови добавки, които облекчават стреса и нервното напрежение, също така има и такива, които биха подпомогнали да подобрят качеството на съня.
Ако имате нужда от съвет, относно това какво да изберете, можете да разгледате  ➡️ ТУК  и да определите от какво имате нужда.

СЕДМА ПРИЧИНА: Нечестни сте със себе си
Дори преброявайки калорийното съдържание на закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря пред вашите близки и приятели, можем да преценим и колко често забравяте за всички храни, които сте си чопнали през деня (като 2-3 солетки или 1 бисквитка от колега; или пък някой е почерпил и вие сте изяли само 1 бонбон; обичате да си подслаждате кафето със захар, или мед; седнали сте на кафе и сте изпили един фреш или студен чай). Спомняте ли си вече, че уж малко и провилно сте хапнали на обяд, но хапнахне и няколко бисквитки, предложени от колега? Вечерта опита няколко пъти ястието, което го готвиш? Откъсна си парче хляб, докато вървиш към вкъщи? Или това „не се брои“?

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Научете се да не се изкушавате от всички тези навици. Ако се откажете от всички тези привички, ще помогнете на тялото си, което наистина ще приема само адекватния прием на калории, които са определени в една основна порция на хранене. Всички гореизброени навици не наяждат, а само трупат калории, колкото и невероятно да ви се струва!

ОСМА ПРИЧИНА: Не пиете достатъчно вода
Пиете сокове (прясно изцедени), чай (зелен, без захар), кафе и вярвате, че сте приели достатъчно течности през деня. Междувременно само обикновената, чиста вода е катализатор за метаболитните процеси, а цялата останала течност може да бъде приравнена по-скоро на храната (особено фрешовете).

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Пийте вода преди закуска и 20 минути преди хранене, но не веднага след хранене. Трябва да пиете поне два литра чиста вода на ден. Само в този случай процесът на изгаряне на калории ще бъде по-бърз.

ДЕВЕТА ПРИЧИНА: Ефектът на платото
Успешно сте отслабнали и изведнъж въпреки всички усилия след определена граница теглото не намалява, сякаш не иска да "даде" нито грам надолу. В същото време храненето, ви е ясно организирано, посещавате тренировки, или се движите доста, с една дума не се е случило нищо, което може да забави процеса. Очевидно цялата работа е, че е дошъл ефектът на платото - тялото е свикнало с настоящите натоварвания и стандартния прием на калории.

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Не изпадайте в паника и бъдете търпеливи. Тук можете да приложите малко по-разтоварващи дни, като замените едно или 2 хранения с подходящ балансиран шейк, или замените едно или 2 хранения с чаша айрян. В тези случаи отново ще засилите отслабването, хем ще продължите да приемате калории, за да сте енергични, без да се отказвате от храна и да изпадате в стрес от глад.

ДЕСЕТА ПРИЧИНА: Наличие на заболявания
И накрая, някои причини, които не зависят от храненето и физическата активност, които пречат на отслабването, не могат да бъдат отхвърлени. И така, има редица заболявания, които засягат процеса на отслабване. Това може да бъде хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), захарен диабет или преддиабет и някои други.

КАКВО ДА ПРАВЯ?
Посетете лекар, проверете кръвната захар, хормоните на щитовидната жлеза. Ако има заболяване, тогава не се отчайвайте. Търпеливо подберете режим на хранене, като следвате да избягвате храните, които ще ограничи вашия лекар, като в менюто тези храни ги заменяте с такива, каквито позволява вашето здравословно състояние да консумирате.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари