Коензим Q10: Енергия за вашето тяло

Коензим Q10 присъства в по-голямата част от клетките в човешкото тяло, където е от съществено значение за производството на енергия. В митохондриите, които могат да бъдат сравнени с клетъчните електроцентрали, те участват в превръщането на енергията, получена от храната, в енергия, използваема за тялото. Ето защо е изключително важно за нашето тяло. С увеличаване на възрастта обаче производството му в организма намалява и също така по-високата му нужда от някои дейности изисква редовните му доставки.

Коензим Q10 е витаминоподобно вещество, понякога наричано витамин Q. Той участва във всички процеси в организма, които изискват енергия, чието производство има незаменим ефект. 

Защо е важен коензим Q10?
Без коензим Q10 няма да се образува енергия в клетките. Ако в организмът ни няма достатъчно количество Q 10, енергийният баланс се нарушава. Най-просто казано: коензим Q10 = енергия. Следователно, най-често се среща в органите, които имат най-големи енергийни нужди, като белите дробове, сърцето или черния дроб. Функцията на коензима в мускулните клетки също е важна, поради което спортистите обръщат внимание на приема му. Качествените добавки с коензим Q10 също могат да им помогнат.

Коензим Q10 се произвежда отчасти от хората и също се абсорбира чрез храната:

  • Трябва да приемаме до 10 mg коензим Q10 на ден с нашата диета.
  • С увеличаване на възрастта производството на коензим Q10 в организма намалява.
  • Производството на коензим Q10 се блокира от някои понижаващи холестерола лекарства (статини), за това е добре да си го набавяме като добавка.
  • Хората, които имат физически по-активен начин на живот имат по-високи нужди от енергия и коензим Q10.

С увеличаване на възрастта, по време на тежка физическа активност или по време на заболяване, коензим Q10 просто намалява в клетките, което се отразява в по-ниско производство на енергия и умора. Ако ни липсва коензим Q10, енергийният баланс в тялото се нарушава и клетката спира да функционира правилно.

Хранителни добавки с коензим Q10
Най-честата доза коензим Q10 в хранителните добавки е от 30 до 60 mg. Но формата също е важна - това трябва да е капсула, съдържаща растително масло, в която коензимът е разтворен.

В допълнение към коензима Q10 например, витамин Е, витамини В и селен също са много необходими за жизнеността на организма, които допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес. По този начин витамин Е и селен помагат за премахването на свободните радикали, предпазват клетките от увреждане и по този начин стареене. Тиаминът (витамин В1) е важен за сърцето. 

Можете да намерите тези вещества в:

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари