Гъбите - едно от най-загадъчните създания на природата

           Това внезапно изникване на гъбата върху повърхността на земята, в тревата, по кората на дърво или стар пън винаги очарова човека. Това тайнствено появяване хората се опитват да свържат с действието на росата, изпарение от гниене на органични вещества, или просто игра на природата.
            И днес учените не могат да стигнат до консенсус по въпроса, какво е една гъба. Терминът "Фунготерапия" за мнозина е неизвестен, това е цяла област в медицината (в случая японска). Фунго - от японски означава гъба, методът за лечение с гъби е повече от 2000 години.

Трябва дебело да се подчертае, че лекарствените гъби за сега нямат официален юридически статут на лекарства, а са хранителна добавка и се ползват като помощно средство.

Лекарствените гъби се борят с причината на заболяването, а не с неговите симптоми. Използването на микотерапията е насочено към цялостно възстановяване на здравето на човека. Това се осъществява чрез постигане на вътрешна хармония на организма - хомеостаза. Хомеостазата е способността на отворената система да съхранява постоянството на своето вътрешно състояние посредством координирани реакции, насочени към поддържане на динамичното равновесие, т.е. равновесието на многото съставни елементи на човешкия организъм, например минерални вещества, микроелементи, ензими, хормони, вода, електролити и имунни клетки. Това обяснява многостранните действия на гъбите при злокачествените и доброкачествените тумори, сърдечно-съдовите, белодробните, стомашно-чревните, ставните, ендокринните, автоимунните, вирусните, паразитните и други заболявания.

Лекарствените гъби, особено при тежки заболявания, следва да се разглеждат като допълнителна възможност за укрепване и стабилизиране на целия организъм. Приемането на гъби увеличава шансовете на болния за подобрение. В различни области на медицината лекарствените гъби действат така добре, както и химичните медикаменти. Би било логично, че те не действат едни срещу други, а заедно, така че често ключът към лечението, особено при тежки заболявания, е комбинирането на методите на традиционната и алтернативната медицина.

Лекарствените гъби са наистина мощни природни средства. Затова самолечение с тях е недопустимо, трябва да се използват само след консултация с лекар – микотерапевт.

          Когато избирате на пазара гъбени екстракти, насипен прах или капсули, обръщайте внимание на:

  • Безопасността
  • Контрола на качеството и постоянството
  • Формата

От една добра комбинация вие получавате много повече ползи, отколкото ако употребявате отделни видове гъби – това доказва ефекта на синергизма.


 

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари