Арниката, световната звезда в медицината

Наричана още „жълтата маргарита”, арниката е едно от най-известните средства на хомеопатията, използва се под формата на гранули, а също така и като крем или гел за нанасяне върху кожата.

Днес арниката е световна звезда. Защо е така?

Тя е планинско цве­те, което расте на средни височини и обича ветровете и дъжда. Цветовете и са особено богати на активни вещества, а за лечебни цели се бере в началото на лятото.

Заличава синини от удар

Сините петна след удар говорят за подкожен кръвоизлив. Активната съставка хеленалин придава на арниката нейните противовъзпалителни свой­ства. Благодарение на това вещество екстрактът от билката въздейства върху химическите медиатори и спира възпали­телния процес, като в същото време ускорява „стопяването” нахематомите.

Противопоказания: арника­та може да бъде и отровна заради съдържащите се в нея алкалоиди. Затова трябва да се спазва дозировка, не по-голяма от 3-5% активно вещество, и продуктът да се нанася само върху ненаранена кожа, без одрасквания и кър­вене. При някои хора може да се получи алергична реакция.

Предпазва крехките кръвоносни съдове

Арниката може да бъде много полезна за хората, които имат „цъфнали” малки кръвоносни съдове, загрозяващи краката. Билката има изразени венотонични свойства.

Противопоказания: тези, които имат алергия от сложноцветни растения като глухарчето и пелина, трябва да подходят предпазливо към арниката и първо да направят тест, като намажат малък участък от кожата. Ако не се появи зачервяване, продуктът може спокойно да се използва върху целите крака.

Възстановява след травми

Арниката се препоръчва при болки в тялото - мускулни и ревматични болки, артрит, скованост на ставите, шипове, схващания. При травми – изкълчване, натъртване, навяхване, разтягане на сухожилия, мускули и др.

Нанася се върху болното място под формата на гел (балсам), а също така се приема и вътрешно под формата на хомеопатични гранули.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ:

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари