Целулитът, срещу който жените са в активна борба

Целулитът е нормално образувание, предизвикано от нервни мастни депа, обикновено под нивото на талията. При жените мазнините се натрупват в големи камери под сравнително тънък слой кожа. Тези камери са разделени със стълбове от колагенни фибри. При хората с наднормено тегло в тези камери се събира твърде много мазнина, която предизвиква малки издатини по кожата. Освен това с напредване на възрастта при жените фибрите се свиват и удебеляват, придърпвайки кожата надолу. Това води до специфичния "портокалов", или леко набръчкан вид на кожата, особено в областта на седалището, бедрата и хълбоците. Повечето жени развиват целулит с възрастта, независимо от расовата си принадлежност. Според някои проучвания около 90% от жените над 30 годишна възраст имат целулит на различни места по тялото си.
Женските хормони естроген и в по-малка степен прогестерон играят важна роля за образуването на целулита. Естрогенът стимулира съхранението на мазнините, което е важно за менструацията, бременността и лактацията (кърменето). В последните месеци на бременността с помощта на естрогена се разрушават колагеновите фибри, за да се отпусне шийката на матката и да се улесни раждането. С това обаче започва и образуването на целулит. Прогестеронът също допринася за проблема, като отслабва вените, способства за задържането на течности и покачване на теглото.

Целулитът е проблем предимно за жените. Поради различното устройство на тялото им мъжете имат по-малко телесни мазнини в сравнение с жените. Освен това при мъжете мазнините се трупат преди всичко в коремната област, докато при жените - по седалището и бедрата. Мъжете имат по-дебел кожен слой, като и по-малки, а и плътно разположени камери. Поради тези причини целулитът се открива най-вече при жените.
Причини и симптоми:
Много учени смятат, че целулитът и наднорменото тегло са генетично обусловени. Значение обаче имат и някои фактори, свързани с начина и средата на живот, като част от тях са:
- Наднормено тегло - въпреки, че и много слаби хора страдат от целулит, проблемът се влошава при напълняване.
- Бременността. Проблемите с целулита се утежняват с всяка следваща бременност, когато нивата на естрогените и прогестерона се повишават. Резултатът на това се образуват по-големи мастни депа, покачва се телесното тегло, задържа се вода и фибрите отслабват. Най-добрият начин за избавяне от излишните мазнини и целулита и за възстановяване на формата са кърменето и физическите упражнения.

 
  • Спазването на подходяща диета, съчетано с редовни упражнения, има благоприятен ефект върху контролирането и намаляването на целулита.
  • Също така масажите, за предпочитане с антицелулитни кремове оказват известен благотворен ефект, като подобряват кръвообращението и лимфния дренаж. Редовните масажи помагат и за поддържането на гладка кожа.
  • Съществуват множество билкови продукити, които помагат за подобряването на целулита - като готу кола например (азиатска центела - Centella asiatica) и конски кестен (Aesculus hippocastanum). Те заздравяват и поддържат еластичността на фибрите на съединителната тъкан.
Но, най-ефективното лечение остава подходящият хранителен режим и физическите упражнения. Придържането към храни с ниско съдържание на мазнини и богати на фибри, както и редовните физически упражнения поддържат тялото стройно и във възможно най-добра форма. Това са трайни решения, с допълнителни благотворни ефекти, като предотвратяване на сърдечни заболяванания, превенция на рака и забавяне на процеса на стареене.


 

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари