Хранителни влакнини: източник на здраве, младост и красота

В човешкото тяло едва ли има орган, от които толкова много зависи състоянието на целия организъм, като червата. Ако храносмилателния тракт не е в ред, това моментално се отразява на състоянието на здравето, и на външния вид на лицето. Как да направим така, че червата да работят като по часовник?
Всичко изглежда много просто: за да бъдат червата здрави, ние се нуждаем от правилната храна, богата на хранителни влакнини.
Фибри - те са необходими за нормалното функциониране на червата.
Те стимулират перисталтиката на стомашно-чревния тракт. Играят важна роля в поддържане на имунитета на организма и в потискане на патогенни бактерии в червата.
Също така те подобряват чревната перисталтика, подобряват детоксикацията, улесняват отделянето на отпадни продукти, повишават ефективността на прием на полезни хранителни вещества.
Но проблемът е, че храната, която консумира съвременният човек съдържа много по-малко фибри, отколкото е необходимо.

Според статистиката, дефицит на хранителни влакна изпитват около 80% от населението на света. Възрастните се нуждаят от 20-30 мг на ден.
Липсата на хранителни влакна (фибри) може да доведе до затруднения в работата на храносмилателния тракт, като запек, влошаване състоянието на кожата, акне, основно влошаване на здравето.
Как да се компенсира дефицитът на хранителни фибри?
За да се компенсира дефицит на хранителни фибри, трябва всеки ден да се ядат от 1 до 1,5 кг храни, богати на растителни влакна (пресни плодове и зеленчуци, сушени сини сливи, сушени кайсии, цвекло, кафяв ориз, пълнозърнест тестени изделия, пълнозърнести храни и зърнени закуски, ядки, семена, трици, и т.н.).


     Т
 

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари