Как да изпитваме радост от движението, независимо от възрастта

С напредване на възрастта голяма част от хората стават сковани и трудноподвижни. Чудели ли сте се обаче, как има хора на по 60-70-80 години, които кипят от енергия и не спират да живеят активно – бягат в парка, плуват и като цяло движението им създава удоволствие, а не дискомфорт. Сега ще разкрием тайните на тези хора, за да знаете и вие как да се наслаждавате на активен живот до дълбоки старини.

  1. Аеробни упражнения – това са упражнения, които използват големите мускули (ръце и крака). Най-добрите са ходене, колоездене, плуване, тенис и бягане.Тези дейности, освен за ставите, са много полезни и за сърцето.

  2. Упражнения за мускулна сила – трябва да се борим срещу отслабването на мускулите, свързано с напредването на възрастта. Има много мускулни групи в тялото, които се нуждаят от тренировки, Най-добрите примери тук са леки фитнес тренировки, водна аеробика, пилатес и голф.

  3. Упражнения за гъвкавост – с годините, лигаментите и сухожилията се скъсяват. Това се нарича адаптивно скъсяване. Ако се случи, ставите се схващат и обемът на движение се намалява, Най-добрите примери тук са стречинг, йога, пилатес и тай чи.

  4. Упражнения за баланс – с натрупването на годините повечето хора започват да губят баланса и координацията си, Ако това се случи, рискът от загуба на равновесие и съответно падане и някакъв вид фрактура, е доста голям. За щастие това може да се избегне по един много приятен начин – танците.

Ето и един план, който да ви помогне:

  1. Аеробни упражнения – 3-4 пъти седмично за около 30 минути

  2. Упражнения за мускулна сила – три пъти седмично за около 20 минути

  3. Стречинг – всеки ден

  4. Танци – 2 пъти в седмицата

Добре е да обръщате внимание и на упражнения за гърба, поне няколко пъти седмично. Ако спазвате всички тези съвети и ги превърнете в начин на живот, несъмнено ще живеете активно и ще изпитвате радост от движението, дори и в доста напреднала възраст.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари