Защо възрастните хора се нуждаят от хранителни добавки?

Често чуваме следните коментари: "Ако се храня балансирано, ще си осигурявам всички витамини и минерали, от които се нуждая". Всъщност в действителност много малко от нас се хранят балансирано.
Изяждате ли поне пет плода или зеленчука всеки ден? Начинът, по който се приготвя храната се е променил драстично, от времето на нашите прадеди. Днес ядем по-удобни храни, които обаче съдържат вредни добавки, консерванти, оцветители и вкусови подобрители.
Надяваме се, че след като прочетете тази статия, ще обръщате много повече внимание на храната, която ядете, ще търсите био плодове и зеленчуци, отглеждани без хербициди и пестициди. Освен това - ще предпочитате необработени и нерафинирани храни.
Има и друг проблем. Все повече се замърсява почвата, вследствие на натрупване на вредни вещества, причиняващи увреждане на почвените функции.
С напредването на възрастта усвояването на хранителни вещества се влошава по редица причини - по-лошо храносмилане, което се дължи на невъзможност за достатъчно сдъвкване на храната (проблеми със зъбите), по-ниска стомашна киселина, намалено ниво на храносмилателните ензими, синдром на пропускливите черва и т.н.
Днес ние сме бомбардирани със свободни радикали отвсякъде, те причиняват преджевременно остаряване. Затова е важно да се предпазим с помощта на антиоксиданти.
Всички знаем за антиоксидантните качества на витамин А, на бета каротин, на витамин С и Е. Но в плодовете и зеленчуците има и много други антиоксиданти, като всички те могат да помогнат в борбата със свободните радикали. Едни от най-полезните са флавоноидите (ще ги откриете в цитрусовите плодове, чушките и други зеленчуци), пикногенола (в боровата кора и гроздовите семки) и ликопена (в доматите).
Още няколко антиоксиданта, въздействащи против остаряването:
  • Гроздето се използва за прочистване на организма и като средство за осигуряване на здравословна доза антиоксиданти. Гроздовата семка съдържа пикногенол, плодът - витамин С, а обелката - ресвератрол. Ресвератролът има противоракови, противовъзпалителн и силни антиоксидантни свойства. Смята се за ефективен в превенцията от атеросклероза.
  • Мелатонин. Този удивителен хормон, произвеждан в епифизата, не само ни помага да спим, но и е потенциален антиоксидант, имуностимулант, предпазва ни и от стареене. Произвежда се в тъмното, докато спим. Ниските нива на мелатонин се свързват с преждевременно остаряване. Производството на мелатонин намалява с възрастта, затова приемът на добавки би бил добро решение след 50 години.
  • Екстракт от зелен чай. Зеленият чай съдържа полифеноли и биофлавоноиди, които имат антиракови свойства и предпазват сърцето и кръвоносната система от свободните радикали. Зеленият чай е антиоксидант, който намалява нивата на кръвната захар, затова е полезен за диабетици, както и в програмите за намаляване на теглото.
  • Коензим Q10 - открива се в малки количества в повечето храни, но може да бъде приеман и под формата на добавка. При по-възрастните хора той повишава жизнеността и енергията и стимулира имунната система.
  • Селен. Основната функция на селена като съставка на ензима глутатион пероксидаза е да подтиска окислението на липидите (мазнините). Ние си набавяме селен чрез зърнените храни. Изследванията показват, че селенът е в недостатъчни количества в почвата, а освен това се губи и при обработката на храната. Вредното влияние на околната среда, отпадъчните газове, смогът, озонът, слънчевите лъчи, наркотичните вещества и стресът могат да доведат до образуване на агресивни субстанции. Тези субстанции се наричат „свободни радикали”. Свободните радикали могат да окажат влияние върху равновесието на реакциите при обмяната на веществата. Селенът предлага уникална възможност за стимулиране на функционалната годност на клетките до дълбока старост.

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари