Как да предотвратим косопада?

Близо една трета от населението на Земята се бори с косопада. Причини за него има много – диети, недостиг на минерали, силен стрес или болест, замърсяване и разбира се, генетичният фактор. Важно е да отбележим, че загубата на коса не е проблем само на мъжете. Стотици хиляди жени в цял свят също се борят с него, така че ДАМИ, тази статия е специално за вас! Реално няма какво да направите ако косопадът Ви се дължи на генетична предразположеност или фактори, извън Вашия контрол. Има обаче много неща, които можете да направите, за да намалите риска от косопад и да дадете шанс на Вашата коса да изглежда жизнена и да бъде здрава. Ето най-важните неща:

  1. Намалете употребата на сешоар – постоянното нагряване и сушене уврежда косъма. Най-добре е по-рядко да прибягвате до употребата на сешоар, а в повечето случаи да оставяте косата си да изсъхне по естествен път.

  2. Избягвайте използването на преса – независимо дали изправяте или къдрите косата си, действието на пресата е пагубно за нея. Косъмът става много крехък и сух, което е основна предпоставка за неговото падане, а Вие определено не искате това.

  3. Боядисвайте косата си по-рядко – честата употреба на бои за коса уврежда много косъма. Никога не се боядисвайте по-често от веднъж на 4-6 седмици.

  4. Внимавайте с прическата си – ако сте свикнали постоянно да си правите бързи прически с ластици, фиби и др., знайте, че това може също да увреди косата Ви. Прекомерното издърпване на косата, съчетано с пристягането й, имат негативно въздействие (особено ако се прави всекидневно).

  5. Използвайте качествени продукти (шампоани, балсами и др), които са съобразени с типа на косата Ви. Може да се наложи да смените различни марки, докато намерите това, което Ви се отразява най-добре. Много полезно е и да масажирате скалпа си с разбито яйце или подходящо масло за скалп.

  6. Много важен е хранителният Ви режим – Наблягайте на храни, богати на витамини (особено важен е витамин C), желязо, протеини и Омега 3. Всичко това може да си набавите от следните храни: плодове, зеленчуци, червено месо, пилешко месо, всякакви морски дарове и риба (за да си набавите Омега 3 е добре да наблегнете на сьомга или риба тон), яйца, мляко, сирене, варен боб, варен ориз, кисело мляко, печен или варен картоф и др.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари