Кокосовото масло – тайната за красива коса и здрава кожа

Кокосовото масло заслужено се гордее с много суперлативи – добива се от най-големия орех в света (тропически плод на кокосовата палма Cocos nucifera), едно от най-добрите средства за подхранване на косата и кожата, отлично средство за топене на мазнини, важен елемент на кето диетата, супер мозъчен стимулант, естествена алтернатива на слънцезащитните кремове, природен дезодорант, вкусна основа на много ястия. Списъкът всъщност може да се окаже доста дълъг, а това удивително масло, което има запазено място във всеки индийски дом, стремглаво си завоюва все нови и нови поддръжници по света. Особено сред привържениците на натуралните средства за разкрасяване. Защото е естествена, мощна, достъпна съставка с лечебни, подхранващи, кондициониращи свойства, пълно е с ценни хранителни вещества, има противогъбични, антибактериални и дълбоко овлажняващи ефекти.

Защо кокосовото масло е толкова ценно за кожата и косата?

Кокосовото масло е изключително богато на средноверижни триглицериди (MCTs) - вид наситени мастни киселини, които се радват на огромна популярност като хранителни добавки и съставки на продуктите за красота. Поради по-късата им дължина, между 6 и 12 въглеродни атома, MCT (medium-chain triglyceride) по-лесно се усвояват от организма в сравнение с дълговерижните триглицериди (LCT).

Най-разпространените средноверижни мастни киселини (MCFA) в кокосовото масло са лауринова киселина, каприлова киселина и капринова киселина. Лауриновата киселина съставлява около 40-50% от MCFA в кокосовото масло, докато каприловата киселина и каприновата киселина съставляват съответно около 7-10% и 5-9%. Други MCFA, присъстващи в по-малки количества, включват миристинова и палмитинова киселина.

Струва си да се отбележи, че докато лауриновата киселина е технически класифицирана като "дълговерижна" мастна киселина поради дължината на веригата си от 12 въглерода, тя се държи метаболитно по-скоро като средноверижна мастна киселина в тялото.

Средноверижните мастни киселини играят огромна роля за овлажняване, подхранване, укрепване на кожата и косата, намаляват загубата на влага. Те се абсорбират лесно, имат лека текстура, която не оставя мазни следи. В същото време намаляват възпалението и с антимикробните си свойства могат да помогнат за унищожаването на вредни бактерии, вируси и гъбички по кожата и скалпа. Това свойство е особено приложимо в шампоаните против пърхот и в продуктите за чувствителна и склонна към раздразнение кожа.

Кокосовото масло е богато и на витамините Е, К, А и минерала желязо, които също играя съществена роля за здравето на косата и кожата.

Основни предимства за кожата на кокосовото масло

  • Помага да поддържате кожата си хидратирана, като по този начин предотвратява появата на бръчки и фини линии. Има изглаждаш ефект.
  • Съдържа витамин А, който засилва производството на колаген, като по този начин поддържа стегнат контура на лицето.
  • Съдържа антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и противодействат на признаците на стареене.
  • Също така съдържа витамин Е и мастни киселини, които насърчават производството на нови кожни клетки.
  • Лауриновата киселина в кокосовото масло помага за възстановяване на увредената кожа и също така има антиейдж ефект.
  • Това е естествен емолиент, който помага да запазите кожата си мека и еластична.

Кокосовото масло е естествен овлажнител, който може да помогне за хидратиране на кожата и предотвратяване на сухотата. То успокоява и съдейства за намаляване на зачервяването, подуването и дразненето. МСТ имат противовъзпалителни свойства, особено полезни при състояния като екзема, псориазис или розацея.

Съдържа лауринова киселина, която има антимикробни свойства, които могат да помогнат за унищожаването на бактерии, вируси и гъбички по кожата и скалпа.

Кокосовото масло укрепва естествената бариерна функция на кожата, което се свързва с предотвратяване на загубата на влага и предпазва от стресови фактори на околната среда. Въпреки че не е заместител на слънцезащитните продукти, притежава естествен SPF около 4-5, което може да осигури известна защита срещу UV-лъчите.

Кокосовото масло отлично се комбинира с други съставки, особено мастноразтворими витамини и други натурални емолиенти - алое вера, арганово масло, канела, мед, масло от карите, куркума, бадемово масло, кафе.

Ползи за косата и скалпа

MCT съдържат незаменими мастни киселини, които могат да помогнат за подхранване на скалпа. Някои проучвания предполагат, че стимулират растежа на косата чрез подобряване на кръвообращението в скалпа.

MCT са добър източник на естествена влага и съдействат за предотвратяване на сухота и накъсване на косъма. Също могат също така да помогнат за предотвратяване на косопадa чрез укрепване на косъма и намаляване на възпалението в скалпа.

В заключение: Кокосовото масло e чудесно допълнение към ежедневната рутина за красота, тъй като има няколко полезни свойства за кожата и косата. То е естествен овлажнител, който помага за успокояване и хидратиране на сухатаa или раздразнена кожа. Съдържа мастни киселини, които могат да проникнат в дълбочина, за да я подхранят и защитят. Освен това кокосовото масло притежава антимикробни свойства, свързани с  предотвратяване на акне и други кожни инфекции.

За косата кокосовото масло може да помогне за подхранване и укрепване на кичурите, както и за подобряване на цялостното здраве и външен вид на косата и скалпа. Намалява къдренето и придава блясък, бори се с пърхота и активно хидратира косъма.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари