Легендарният Коензим - Q10

След 30-годишна възраст, в човешкото тяло постепенно намалява Коензим Q10. Именно поради този фактор, повечето изследователи свързват с развитието на редица дегенеративни заболявания и стареене.
Коензим Q10 - е уникално вещество, което действа като катализатор за повечето биохимични реакции в тялото ни. Неговото откритие е едно от най-значимите постижения в биохимията. Американските учени, които открили биологичната роля на Коензим Q10, са наградени с Нобелова награда. Коензим Q10 е необходим на всяка една от нашите клетки и се намира във всички тъкани и органи. Следователно, налице е неговото научно наименование "убихинон". На молекулно ниво, Коензим Q10 има важни макро задачи:
  • Осигурява непрекъснато производство на енергия на клетъчно ниво и е отговорен за скоростта и качеството на обменните процеси, както и регенерация на всички органи и тъкани.
  • Защитава тялото ни от свободните радикали, мощен антиоксидант.
  • Осигурява правилното снабдяване с кислород на клетките.
  • Забявя появата на бръчки.
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, укрепва имунната система, помага за нормализиране на телесното тегло, подобрява мозъчното кръвообращение и др.
Деветдесет и пет процента от енергията в човешкото тяло се произвежда по този начин. Следователно, органите с най-високи енергийни нужди, като например сърцето, черния дроб и бъбреците, имат най-голяма нужда от Коензим Q10. Капацитетът на тази молекула да съществува в напълно окислена форма и напълно редуцирана форма позволява да изпълнява функциите си в електрон-транспортните вериги и също така като отличен антиоксидант.

Коензим Q10 нормално се синтезира в черния дроб и частично идва чрез храната: предимно телешко, пилешко, сьомга, скумрия, яйца, ядки, спанак, броколи. Доказано е, че от 30-35 години значително намалява съдържанието му в клетките. Да се повиши съдържанието му чрез храната е почти невъзможно.
Освен това, при редица хронични заболявания на вътрешните органи още по-значително намалява синтеза на Коензим Q10. Липсата на убихинон води до дефицит на вътрешна енергия, забавя процесите на метаболизма, дистрофия и дегенерация на клетките. Върху организма се проявяват така наречените промени, свързани с възрастта, защото процеса на стареене - това е следствие от замиращата вътрешна енергия.

Дефицитът на Коензим Q10 не проявява никакви специфични симптоми, обикновено се появява умора, намалена концентрация, чести настинки, заболявания на сърцето. За да се запълни тази празнина препоръчваме редовна употреба на препарати, съдържащи Коензим Q10 от всички хора над 30 годинишна възраст. Това особено касае хората, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, ендокринни заболявания, както и тези, които имат висок риск от развитието им.

През последните години стана много популярна "анти-ейдж" козметиката с Коензим Q10. За да се редуцират бръчките и предотврати появата на нови, кожата се нуждае от постоянна регенерация в дълбоките й слоеве. За целта тя има нужда от много енергия. С възрастта кожата губи способността си да произвежда необходимото количество енерия сама.
Коензим Q10 я подпомага, като неутрализира свободните радикали и ускорява регенерацията на тъканите, стимулира кожата да се поднови, ефективно намалява бръчките и предотвратява образуването на нови.
За подмладяващ ефект козметици препоръчват да комбинирате външна и вътрешна употреба на Коензим Q10.

Разбира се, Коензим Q10 не е панацея. Това е просто важен фактор, който трябва да се използва в комбинация с други техники, за да се подобри нивото на здравето и да се удължи младостта.

 

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари