ОМЕГА-3 за разреждане на кръвта, понижаване на холестерола и още много ползи

Повишеният вискозитет на кръвта е една от основните причини за инфаркти, разширени вени и инсулти. Това явление води до образуване на кръвни съсиреци, които впоследствие нарушават нормалната проводимост на кръвоносните съдове. И това наистина може да доведе до фатален резултат. По тематичните форуми често се твърди, че ежедневната консумация на храни, богати на ОМЕГА-3 ненаситени мастни киселини, помага за разреждането на кръвта и борбата с нейното съсирване. Всъщност изследвания потвърждават, че консумацията на ОМЕГА-3 мастни киселини подобрява състава на кръвта, понижава нивата на холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания. Но наистина ли ОМЕГА-3 мастните киселини, имат способността да намалят вискозитета на твърде гъстата кръв? И ако да, какъв е правилният начин да приемате ОМЕГА-3 и какви храни трябва да включим в менюто си?

Влияние върху вискозитета на кръвта

Основната функция на ОМЕГА-3 ненаситените мастни киселини е да регулират метаболизма на липидите (мазнините) в почти всички тъкани на човешкото тяло. И това се постига чрез стимулиране и регулиране на междуклетъчните метаболитни процеси. С прости думи, ОМЕГА-3 „отваря“ порите на клетъчните мембрани, които започват по-активно да обработват въглехидратните и мастните биохимични съединения. Също така, ОМЕГА-3 регулира обмена на холестерол с ниска плътност, което просто увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. И също така под въздействието на ОМЕГА-3-ненаситени мастни киселини, концентрацията на арахидонова киселина в мембраните на тромбоцитите се регулира (намалява), като по този начин намалява риска от образуване на тромбоцити. В същото време се увеличава концентрацията на ейкозапентаенова киселина в кръвната плазма, което също допринася за нейното втечняване. 

Като цяло, ОМЕГА-3 (а също и ОМЕГА-6) наистина помагат за намаляване на вискозитета на кръвта и подобни мастни киселини са склонни да се натрупват в тялото. Следователно редовното им използване има изключително положителен ефект върху общото състояние на сърдечно-съдовата система, намалява риска от инфаркти, инсулти и образуване на холестеролни плаки.

6 от най-полезните свойства за сърцето и кръвоносните съдове. ОМЕГА-3 има следния ефект върху сърдечно-съдовата система:

  • Намалява нивата на холестерола. Също така е свързано със способността на ОМЕГА-3 да регулират плазмените липиди.
  • Повишава концентрацията на червените кръвни клетки. Т.е. влияе върху хемопоетичната функция, като стимулира работата на костния мозък.
  • Регулира концентрацията на минерали в кръвта. А в детството и юношеството ОМЕГА-3 ненаситените мастни киселини са от съществено значение за образуването и растежа на здрава костна тъкан.
  • В леки стойности понижава кръвното налягане. 
  • Намалява честотата на мигренозните атаки. Както знаете, етиологията на това заболяване все още не е установена, но е свързана с неправилна "реакция" на мозъчните съдове към различни видове външни дразнители.
  • Комплексно подобрява състоянието на кръвта. Помага да се предотврати появата на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система.

ОМЕГА-3 мастните киселини индиректно регулират щитовидната жлеза. Това от своя страна произвежда няколко групи хормонални съединения, които също влияят на кръвоносната система (например концентрацията на левкоцити).

По колко ОМЕГА-3 да приемате? Така наречената "терапевтична" доза ОМЕГА-3 е 1,6 - 2 грама на ден. Тази доза трябва да се прилага например, при исхемична болест на сърцето или при генетична склонност към твърде гъста кръв. А жени по време на бременност и кърмене се допуска увеличаване на дозата до 2,2 - 3 грама на ден.

ОМЕГА-3 е необходима за децата буквално от раждането. Бебетата получават ненаситените мастни киселини, директно от кърмата. При деца под 3-годишна възраст, когато не са на кърма, дозата е - до 200 - 300 mg на ден. По-висока е дозата при деца от 3 до 12 годишна възраст - около 400 - 800 mg на ден.

Друга особеност на незаменимите мастни киселини е, че те се използват по-активно от организма в процеса на бързо намаляване на телесните мазнини. Ето защо, през периода на спазване на нискокалорични диети, се препоръчва да увеличите приема на ОМЕГА-3 до 3 - 4 грама на ден. 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари