По-добре от аспирина: 10 полезни храни, билки и напитки за разреждане на кръвта

Повишеният вискозитет на кръвта влияе отрицателно върху транспортната му функция: доставката на хранителни вещества и кислород до органите и тъканите се забавя. Плътната кръв също е опасна поради високия риск от образуване на кръвни съсиреци.

Образуващите се съсиреци могат да доведат до развитие на разширени вени или тромбофлебит, както и да провокират инсулт и инфаркт. Храни, които разреждат кръвта по-добре от аспирина, ще помогнат да се справите с проблема!

1. Мазните сортове риба, или капсули ОМЕГА-3

Мазните сортове риба като сьомга, херинга, скумрия са наситени с ценни ОМЕГА-3 мастни киселини. Те понижават нивото на "лошия" холестерол в кръвта и нормализират неговия състав.

Не напразно на всички ни в детството са ни давали Омега-3 капсулки, увеличава умствения капацитет, премахва холестерола от тялото.

2. Кайенски пипер

Пиперът съдържа алкалоида капсаицин, който намалява вискозитета на кръвта и предотвратява образуването на съсиреци. Подправката също укрепва добре съдовите стени.

3. Горчица

Всички видове горчица са много полезни за сърдечно-съдовата и кръвоносната системи. Витамин В6 и Омега-3 в състава на този продукт са добри за намаляване на вискозитета на кръвта, прочистване и укрепване на кръвоносните съдове. Ето защо, ако имате склонност към тромбоза, опитайте се да добавяте по-често семена и горчична паста към ястията.

4. Боровинка

Поради високото си съдържание на салицилат, боровинката разгражда кръвните съсиреци и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Къпини, дрян, малини, също имат сходни свойства.

5. Куркума

Индийската подправка куркума разрежда кръвта и помага за нейното прочистване. Освен това подобрява храносмилането, ускорява метаболизма и има благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Опитайте да добавяте по-често куркума към зеленчукови салати.

6. Чесън

Чесънът е едно от най-популярните противовъзпалителни народни средства. Чесънът не само отлично се справя с възпалителните процеси, но и разрежда кръвта, прочиства кръвоносните съдове.

При разширени вени диетата трябва да е насочена към поддържане на функционирането на черния дроб. Тъй като всички пациенти с разширени вени имат проблем с работата на този орган. Здравият черен дроб произвежда необходимото количество вещества, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

7. Джинджифил

Джинджифилът отлично нормализира кръвообращението. Смята се за един от най-добрите естествени разредители на кръвта. Той понижава кръвното налягане, а също така осигурява нормализиране на притока на кръв. Важно е да се има предвид, че употребата на джинджифил в минимална доза може да има само превантивен ефект, без да елиминира вискозитета на кръвта.

8. Кора от бяла върба

Ефектът за разреждане на кръвта се дължи на салицила, присъстващ в кората, поради което кората на бялата върба има подобен на аспирина ефект.

9. Гинко билоба

Билките, които намаляват съсирването на кръвта и спомагат за укрепването на съдовите стени, включват Гинко билоба, дълго използвано естествено средство с противовъзпалително и благоприятно въздействие върху плътността на кръвта.

10. Чиста вода

Колкото и банально да звучи, повечето хора са дехидратирани и дори не знаят за това. Дехидратацията сгъстява кръвта, увеличавайки риска от образуване на кръвни съсиреци и води до кислороден глад. Уверете се, че консумирате минимум 8 чаши чиста вода на ден, за да предотвратите тези резултати.

Какви храни не трябва да се ядат, когато кръвта се сгъсти? Сред забранените храни са кифлички, сладкиши, бял хляб, мазни млечни и кисело-млечни продукти, колбаси, консерви и всякакъв алкохол. Картофите, орехите и бананите също са забранени, който увеличава съсирването на кръвта.

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари