Имунната система - нашата защита

Имунната система е съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести. За да функционира правилно, имунната система трябва да разпознава широк кръг от агенти, наричани патогени и да ги различава от собствената здрава тъкан на организма.

Имунната система се състои от милиарди клетки, които са организирани в централни и периферни лимфоидни тъкани и органи. Основните групи клетки, които изграждат имунната система са макрофагите, В- и Т-лимфоцитите, NK клетките и др. В централните органи на имунната система се осъществява първичната пролиферация и деференциация на стволовите клетки на имунната система. Това са костният мозък, тимусът и фабрициевата торбичка. В периферните лимфоидни органи и тъкани на имунната система се осъществява съзряване на лимфоцитите и превръщането им в имунокомпетентни клетки. Това са далакът, лимфните възли, сливиците, лимфните фоликули и дифузната лимфна тъкан.

Редица фактори водят до отслабване на имунната система: стрес, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, наркотици, замърсената околна среда, химизация на храните, прекомерна употреба на захар, недостатъчна физическа активност, недоспиване, липсата на витамини и минерали в организма, непълноценно хранене, прекалена употреба на мазни храни, хранителни алергени.

Най-ефективният начин за подкрепа на имунната система е предоставяне на организма на богата палитра важни градивни елементи, с помощта на които се изграждат и подкрепят основните механизми на специфичния и неспецифичен имунитет.

Витамин С - това е витаминът, който с най-голяма сила активира имунитета. Повишава образуването на борещите се с инфекциите бели кръвни телца, повишава нивата на интерферон (антитялото, което покрива повърхността на клетките), активира неспецифичния и специфичния имунитет.

Ехинацея - убива микробите чрез стимулиране на имунния отговор (неспецифичен имунитет), стимулира продуцирането на „борещите” се с инфекциите Т и В-лимфоцити, стимулира продукцията на интерферон - едно от най-мощните оръжия на организма в борбата с инфекциите, подпомага производството и активността на патоген-поглъщащи клетки - фагоцити.

Всички витамини от група B – нужни са за нормалната работа на белите кръвни клетки.

Цинк - увеличава производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекцията, повишава броя и активността на борещите се с инфекциите Т клетки.

Селен - повишава активността на “клетките убийци” и мобилизира клетките, борещи се с раковите образувания. Дефицитът на селен води до намаляване на В – клетъчния отговор, което се изразява най–вече в понижената продукция на антитела. Омега - 3 - установено е, че децата, приемали по половин чаена лъжичка ленено масло дневно, по-рядко развивали респираторни заболявания или по-бързо се възстановявали. Омега-3 мастните киселини повишават имунитета, като повишават дейността на фагоцитите.

Чесън - мощен имуностимулатор, който подсилва белите кръвни телца и повишава образуването на антитела. Силното имуностимулиращо действие на чесъна се дължи на съдържащите се в него вещества – алицин и сулфиди.

Полифеноли - мощни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, които увреждат клетъчните мембрани. Това предпазва проникването в клетките на вируси и патогени. Такова е основното действие активните антиоксиданти.

Коластра - тя е една от четирите клетъчни храни. Съдържа над 37 имунни и 8 растежни фактори, които поддържат и възстановяват почти всички органи и системи, в това число директно стимулира имунната система, предоставяйки и наготово активни вещества.

Пчелното млечице е завършена функционална храна. В състава му влизат комплекс от 18 аминокиселини в структурите на десетки видове протеини, някои от които по функции се явяват физиологично активни ензими, а също и въглехидрати, липиди, витамини (В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Н, PP), минерали и др.

Полезни бактерии - пробиотиците са полезни бактерии, които се развиват в червата ни и подпомагат имунната ни система. Най-добрите източници на пробиотици са лактобацилите и бифидобактериите.

Организмът се нуждае от физически упражнения, тъй като повишават притока на имунни клетки и стимулират кръвообращението.

Всичко, което можем да ви представим за ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА, можете да разгледате ТУК:


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари