ОМЕГА 3 - панацея за всички болести. Така ли е?

Пазарът на хранителни добавки е процъфтяващ и непрекъснато нарастващ пазар. Като фирма, занимаваща се с този бизнес, споделяме с вас опит и резултати, че най-използваните продукти са предимно тези, които помагат за укрепване на имунната система или подобряване на съня.

След това се нареждат добавките на базата на Омега 3, именно тези добавки започват да набират все по-голяма популярност и са сред най-търсените и консумирани в момента.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА OMEGA 3

Омега 3 мастните киселини са "добри" мазнини, които се произвеждат минимално от тялото ни, така че е важно да ги набавяме с храната. Те са полиненаситени мастни киселини, богати на EPA (ейкозапентаенова) и DHA (докозахексаенова), определени като основни, тъй като тялото не е в състояние да ги синтезира самостоятелно. 


ЗА КАКВО СА И КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА OMEGA 3

Намерени са няколко свойства на Омега 3, базирани на EPA и DHA, които носят ползи за здравето. По-долу са исковете, одобрени от ЕОБХ (Европейски орган за безопасност на храните):

  • Допринася за нормалното функциониране на сърцето (EPA и DHA - 250 mg на ден)
  • Поддържане на нормални нива на триглицериди в кръвта (EPA и DHA - 2 g на ден)
  • Поддържане на нормални когнитивни функции (EPA и DHA - 250 mg)
  • Поддържане на нормално зрение (DHA - 250 mg)
  • Помагат да се поддържа нормално кръвно налягане (EPA и DHA - 3 g на ден) и редица други ползи...

КОИ СА ХРАНИТЕ БОГАТИ ОМЕГА 3?

Възможно е да приемате Омега 3 чрез различни храни. Някои от храните, най-богати на растителни Омега 3 са: ленени семена, орехи, семена от чиа, соя, спанак, бадеми, червен ориз и карфиол.

Рибите, богати на Омега 3 са: сьомга, риба тон, пъстърва, сардини, аншоа и скумрия.


КАКВИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА НА OMEGA 3

Невероятно, но факт, Омега 3 в момента няма преки противопоказания!

Единствените предпазни мерки се отнасят до възможното присъствие на живак, който може да се съдържа в някои риби, така че бъдете внимателни при избора на продукти (откъде идват?)

ДОБАВКИ ОМЕГА 3 - 6 - 9, КОИТО ДА ИЗБЕРЕТЕ

На пазара има много добавки на базата на Омега 3. Всъщност през последните години се появиха и добавки на базата на Омега 6 и Омега 9.

Нека да видим заедно предполагаемите характеристики на всяка добавка:

Омега 3: ако не можете да приемате продукти богати на Омега 3 мастни киселини с нормалната диета, препоръчително е да използвате хранителни добавки. Обърнете внимание на степента на чистота, която се препоръчва да бъде по-висока от 60%, и на съотношението между EPA и DHA мастни киселини (EPA> DHA). От практическа гледна точка за предпочитане е перлена капсула, тъй като избягва онзи неприятен рибен послевкус.
Омега 6: са мазнини от растителен произход, които се съдържат по-специално в зехтина, царевичното масло, слънчогледовото олио, палмовото масло, за да назовем само няколко. Бобовите растения, бадемите и орехите също са богати на него. 


Омега 9: Все още няма публикувани проучвания от EFSA по този въпрос.
В крайна сметка, въз основа на научните данни, публикувани до момента, се препоръчва използването на добавки на базата на омега 3 мастни киселини от животински произход (риба).

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари