Процеса на стареене. Каква е ролята на колагена и еластина?

Стареенето на кожаета на лицето е сложен процес, който зависи от различни физиологични реакции. С течение на годините, кожата ни е изложена на външни и вътрешни влияния. Външни влияния: слънчева радиация, изменението на климата, замърсяване, пушене и т.н. Вътрешни влияния като: наследственост, възраст, намаляване на синтеза на някои хормони, намаляване активността на имунната система.

Всичко това се отразява върху функционирането на кожата и се изразява в такива функции, като: намаляване количеството на кислород, постъпващ в клетките; разрушаване структурата на колаген и еластин; намаляване способността на обновление на клетките; намаляване на мазнините под кожата; постепенна загуба и способността на кожата да задържа влагата; повреждат се междуклетъчните връзки, които поддържат и предпазват кожата; увеличава се броя на старческите петна и т.н.

Каква е ролята на колагена и еластина?
Ние знаем, че колаген и еластин (двата ключови протеина за здрава и красива кожа) поддържат кожата ни здрава и еластична и е доказано от науката. Колагенът и еластина с течение на времето се разрушават, в резултат от излагането на слънчева светлина, повтарящи се движения и др. Нашата кожа с възрастта става по-малко еластична, по-твърда и груба.

Друг отличителен признак между зрялата и младата и свежа кожа е това, че в младежката кожа има повече мастни клетки, отколкото в зрялата. Това е една от причините, зрялата кожа да изглежда толкова прозрачна и тънка. Трябва да се отбележи, че с възрастта кожата продължава да расте и да увеличава своята площ, въпреки факта, че мастната тъкан, която поддържа по-дълбокия слой на кожата намалява. Ето защо, кожата започва да се свива. С възрастта се разрушават и други компоненти на кожата. Сред тях и молекули, отговорни за задържане на влагата и структурата на кожата: серамиди, полизахариди, глицерол и т.н.

На по-дълбоко молекулярно ниво, ДНК сигналите към клетките на кожата също се променят с възрастта. Тези промени се изразяват в намаляване на синтеза на нови кожни клетки. Новите клетки вече не са така, както в миналото – да произвеждат протеини, участващи в процеса на задържане на влага и здравина на кожата. Обикновено зрялата кожа е по-суха и се нуждае от повече хидратиращи кремове. Но всички тези изменения са неизбежни, които са резултат от възраст, наследственост, слънчева радиация и свободни радикали.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари