Защо лененото масло е добро за спортисти?

Правилното хранене е важно за спортистите. Успехът зависи до 20%  от тренировките, а останалите 80% зависят от храненето! Един незаменим елемент от хранителния режим на всеки спортист трябва да са полиненаситени мастни киселини - Омега-3, като дефицита му влияе неблагоприятно върху здравето на един спортист, за да постигне целите си. Поради недостиг в организма на Омега-3 се появява сънливост, намалено желание за физическа активност и намалява капацитета за натрупването на мускулна маса.
Източници на Омега-3
Човешкото тяло не може да произвежда Омега-3 полиненаситени мастни киселини, така че е необходимо да се запълни нуждата чрез определени храни. Богати източници на Омега-3 са морска риба и лененото масло. Ако човек не може често да си позволява консумацията на морска риба, то лененото масло е достъпно за всеки. Освен това е добре да се отбележи, че в семената на лененото масло се съдържа Омега-3, два пъти повече, отколкото в рибата.

Ленено масло за спортисти
Сега нека по-подробно да се спрем върху ползата и приложението на лененото масло при спортистите. Ето някои от основните ефекти от въздействието на лененото масло върху тялото:
1. Ускорява обмяната на веществата, нормализира храносмилателната система, ускорява метаболизма. Това доста помага на спортиста да се възстанови по-бързо след интензивна тренировка. Лененото масло помага за засилване на процесите на липолиза (процесът на усвояването на мазнините на техните съставни мастни киселини). В същото време лененото масло почиства тялото от токсини и плаки.
2. Помага при напрежение и болки в ставите. Лененото масло подобрява еластичността на кръвоносните съдове, което от своя страна допринася за бързото възстановяване на сухожилията и ставите след навяхвания или синини. Експертите препоръчват ленено масло на спортистите по време на рехабилитация и след травми.
3. Помага за изграждане на мускулна маса, като увеличава клетъчния метаболизъм и стимулира синтеза на мускулния протеини.


 

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари