Как да разпознаем недостига на витамини и минерали в организма: важни съвети

Природата е помислила за човека, като го е надарила с инстинкт за самосъхранение. Понякога той работи сам по себе си и не зависи пряко от нас. Достатъчно е да слушате тялото си и да се научите да разпознавате и четете знаците, които то подава.
Л
ипсата на каквото и да е вещество в организма влияе неблагоприятно върху цялостното здраве на човека. Поради това, тялото започва да действа само и да се бори, сякаш то ни намеква, че трябва нещо да направим.
Ние сме съставили за вас списък на основните симптоми, показващи недостиг на някои витамини и вещества в организма, както и препоръка за това как да се запълни тази празнина правилно.

Витамин А

Този витамин е ангажиран във всички основни функции и процеси на човешкото тяло. Той е особено важен за доброто зрение, за доброто състояние на кожата, косата и ноктите. В допълнение, витамин А помага за укрепване на имунната система и ефективно се изправя срещу много настинки. Ако диетата Ви е богата на продукти, които включват този витамин, то в няколко пъти се намалява риска от развитие на сърдечно-съдови и злокачествени заболявания.
Симптомите на недостиг на този витамин в организма може да бъдат: суха кожа, уморени очи, бавен растеж на косата, понижен имунитет, лош сън, диария.
Кои храни съдържат този витамин? Моркови, кайсии, зелени зеленчуци, зеле, сливи, всички жълти плодове и зеленчуци, тикви, риба тон, сладки картофи, масло, сметана, яйчен жълтък, черен дроб, млечни продукти.

Витамин С
Без
аскорбинова киселина са невъзможни редица ключови процеси в човешкия организъм. Например, изграждането на клетки и органи; защита на човешкия организъм срещу инфекции, вируси и бактерии. Аскорбиновата киселина (витамин С) помага за подобряване работата на черния дроб, сърцето и много други органи.

Симптомите на недостиг на витамин С в организма е почти невъзможно да те ке далережаг. Това са: депресия, кървене на венците, кървене от носа, високо кръвно налягане, лошо зарастване на рани и порязвания, появата върху долната част на езика на червени линии и червени петна или червени петънца по кожата върху раменете.
Кои храни съдържат витамин С? Цитрусите, шипка, домати, зеле, зелен лук, магданоз, ябълки и круши незначителни количества).

Витамин D
Основната функция на този витамин в организма е да гарантира нормалния растеж и развитие на костите. Ако витамин D е достатъчен, тогава рискът от остеопороза и рахит намалява. Също така този важен витамин помага за регулиране на минералния обмен в организма и допринася за отлагане на калций в костите. Въпреки това, следва да се поясни, че не бива да се злоупотребява с витамин D.
Липсата на витамин D в организма може да се проследи: ако човек боледува често от грип или се оплаква от болки в ставите, най-вероятно, той се сблъсква с този проблем.
Кои храни съдържат витамин D? Бадеми, мазна риба, морски дарове, сирене, пресни билки (особено много магданоз), заквасена сметана, телешки и свински черен дроб, масло, нискомаслено мляко.

Калций
Калцият е много важен за силни и здрави кости и зъби. Този елемент също участва в процесите на кръвта, обмяната на веществата, повишава устойчивостта на организма към инфекции и микроби. Калцият също така успокоява нервната система, притежава противовъзпалително действие.
Липсата на калций се проявява по различни начини. Най-честите симптоми са: чупливи нокти, умора, чести мускулни крампи.
Кои храни съдържат калций? Мляко, натурално кисело мляко, сирене, бадеми, сьомга, бобови растения (боб, грах), зелени зеленчуци (лук, зеле, целина), горчица, шам-фъстък, чесън.


Протеин
От това вещество се състои всяка клетка в човешкото тяло. Протеинът е източник на енергия, който зарежда с бодрост, добро настроение и активност.
Сред основните симптоми при дефицит на протеин в организма са постоянна отпадналост и ниска ефективност, ниско съпротивление на вируси и инфекции, намалено либидо, нарушено функциониране на черния дроб, кръвоносната и нервната система, мускулна атрофия.
Кои храни съдържат протеин? Червено месо, боб, ядки, пилешки, пълнозърнести храни, соя, тиквени семки, хайвер от есетрови риби, фъстъци, сирене, грах, риба тон, какао на прах.

Магнезий
Това е един от най-често срещаните в природата минерали. Магнезият играе важна роля в човешкия живот. Този елемент е включен в костите и зъбите. А също така той е истински природен антидепресант и успокояващо средство. Магнезият е особено необходим за бременни жени, спортисти, при стрес. Децата също се нуждаят от магнезий, защото е отговорен за тяхното правилно развитие и растеж.
Недостигът на магнезий се проявява със следните симптоми: безсъние, сутрешна умора, раздразнителност и агресия, мускулни спазми, нарушения на сърдечния ритъм, промени в кръвното налягане, болки в стомаха.
Кои храни съдържат магнезий? Ядки (кашу, кедрови ядки, бадеми, фъстъци, лешници, орехи), горчица, елда, ечемик, овесени ядки, просо, грах, боб.

Желязо
В човешкият организъм желязото се съдържа основно в кръвта, костния мозък, черния дроб и далака. Този елемент участва в образуването на хемоглобина в кръвта, в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, за повишаване на имунитета.
Ако забележите следните симптоми, обезателно проверете съдържанието на желязо в организма: умора, главоболие, раздразнителност или депресия, сърдечни болки, сърцебиене, дискомфорт в стомашно-чревния тракт.
Кои храни съдържат желязо? Шам фъстък, риба, черен дроб, спанак, леща, грах, елда, ечемик, овесено брашно, пшеница, дрян, кашу, фъстъци и царевица.

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари