За здраве и здравословен начин на живот!

През последните години с редица научни изследвания е доказано, че съвременната храна губи до голяма степен своите качества.

Така се появяват термини като нулеви калории и скрит глад.

Оказва се, че продуктите както в развитите, така и в страните от третия свят са с няколко пъти намалени хранителни стойности, ценните витамини и минерали в тях почти отсъстват. Изследвани са моркови, отгледани в екологични райони и в индустриални зони. И при едните, и при другите съдържанието на витамин А е не в очакваните 16 хиляди единици на 100 г, а под 1000 при първите и под 500 при вторите. Дори пшеницата е обявена за убиец на човека. Това се дължи на замърсяването на околната среда, на намесата на човека в структурата на семената, на други процеси, които все още нямат научно обяснение.

Изводът е, че набавянето на жизненонеобходимите вещества за нормалното функциониране на организма става все по-сложно. В същото време количеството храна, което трябва да приемем, за да си осигурим дневната доза витамини и минерали, е огромно. В древността хората са изразходвали значително повече енергия и съответно дневното им меню е превишавало 4-5 хиляди калории. Сега ако ядем толкова, ще се превърнем в лоени топки. Например потребностите ни от витамини от В група ще бъдат осигурени, ако на ден ядем по 160 г свинско, 5 банана, пием 5 чаши прясно мляко и 250 г кисело. А към тези продукти трябва да добавим например 13 филии хляб, за са си набавим фолиева киселина, или 880 г грах за магнезий и 370 г телешко за ниацин.

Точно това е причината през 1929 г. Карл Ф. Ренборг да синтезира първите хранителни добавки във формата на капсули, таблетки, екстракти в сиропи или прахообразна форма. Най-напред той живял в китайска провинция, за да наблюдава системата на хранене на местното население. Пет години по-късно създал първия мултивитамин, но извлечен от растения, а не създаден в химична лаборатория. Защото се убедил, че освен витамини и минерали, растителните храни ни дават и други полезни съставки, които подпомагат усвояването на витамините и минералите.

Без хранителни добавки съвременният човек няма как да е здрав!


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари