Защо ни болят ставите и как да им помогнем?

Мускулно-скелетната система на хората включва кости, стави и мускули, като ставите са най-често засегнати. Според проучвания до една трета от чешкото население страда от ставни проблеми и със сигурност не са само възрастните хора. Само човешкият гръбнак съдържа около сто ставни връзки и има над 200 кости в човешкото тяло, които са свързани главно със стави. Така че има повече от достатъчно проблемни места...

Вероятно знаете как изглежда един джойнт. Това може да се види добре на снимката, която показва ставната глава и гнездото, които се вписват заедно. Ключът е тяхната повърхност, която се образува от хрущяла. Това всъщност е вид амортисьор или възглавница – пълнител, който предотвратява директния контакт между две кости. По този начин хрущялът абсорбира натоварването и в същото време намалява триенето. Ако се загуби, има контакт с костите, което води до болка и намалена подвижност.

Защо болят ставите?

Има няколко причини за болки в ставите. Това може да бъде наследствен дефект, инфекция или неизправност на имунната система. Най-честите ставни заболявания с невъзпалителен произход включват артроза, дегенеративен процес, свързан с претоварване на ставите. Болките в ставите могат да бъдат причинени и от наднормено тегло, липса на движение или лоши хранителни навици. Причината за болки в гърба може да бъде неправилно седене и като цяло лоша стойка. Важно е, че болката в ставите може да засегне всеки и често е пълзящ процес, така че е необходимо да се мисли навреме за правилното хранене на ставите.

Подходящата грижа помага

Основата на здравите стави е здравият хрущял, така че си струва да го подхранвате добре. Представете си двигател в колата си, който се нуждае от смазка под формата на масло. Той осигурява безпроблемната му работа, а също и хрущялът изисква своята "смазка" под формата на подходящо хранене.

Подхранването на меките тъкани, включително костния хрущял, се подпомага например от редовни упражнения, което също е от полза чрез укрепване на мускулите. Те се грижат за правилната стойка и сами укрепват ставите. Видовете движения, които са много нежни към ставите, са например плуване, колоездене, скандинавско ходене или упражнения със собствено тегло.

За съвместното хранене се грижи и подходяща диета. Но ако смятате, че е добре да го "обогатите" с мускули, което понякога се споменава във връзка със ставите в смисъл, че съдържа полезен желатин (или колаген, който е основният градивен елемент не само на хрущяла), по-добре забравете за него. Първо, ще трябва да ядете голямо количество от него редовно, а след това – ще получите голямо количество мазнини в тялото, което води до затлъстяване и което от своя страна може да доведе до проблеми със ставите...

Концентрирано количество колаген и други важни вещества (като глюкозамин, хондроитин, босвелия) съдържа съвместно хранене под формата на хранителни добавки. Какво и защо най-често съдържа, можете да прочетете в следващата част от поредицата, посветена на ставите:

Стави и опорно-двигателен апарат: Как помага съвместното хранене?


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари