Витамини от група В

Витамините от група В са група водоразтворими витамини с многобройни функции в нашето тяло, като сред тях се подчертава влиянието върху мозъка, нервната система и енергийния метаболизъм.

КОМПЛЕКС В. Със сигурност сте чували повече от един път необходимостта от прием на витамин В, добре, в единствено число. 

Мнозина вярват, че това е един витамин, като А, С, D... но витамин В е група от 8 диференцирани витамина с техните различни функции в тялото ни, въпреки че те споделят някои характеристики. 

Обикновено ги наричаме "В-комплекс" и те се появяват като такива в много търговски препарати.

Нека да знаем малко повече за витамините от група В, какво ни предлага всеки от тях в този кратък преглед. 

ВИТАМИН В1. ТИАМИН

Тиаминът е необходим за енергийният метаболизъм. Това означава, че участва в превръщането на макронутриентите в енергия, главно въглехидрати.

Това е витаминът на бери-бери, тъй като дефицитът му е свързан с появата на това заболяване, което засяга нервната система, сърцето и храносмилателната система.Също така със синдрома на Корсаков, който се среща при психични разстройства.

Не толкова изразените недостатъци на тиамин също могат да причинят психологически промени, както и сърдечно-съдови заболявания. Следователно, тиаминът е от съществено значение за функционирането на сърцето, нервната система, а също и на храносмилателната система.

Тиаминът се абсорбира на нивото на тънките черва и се отлаза за няколко дни в мускулната маса и органите. 

Храните, най-богати на тиамин, са пълнозърнести храни, ядки и бобови растения. Месото и рибата също са добри източници на витамин В1.

ВИТАМИН В2. РИБОФЛАВИН

Необходимо е макронутриентиет да се трансформират в енергия (енергиен метаболизъм), този път главно протеини. Също така е основен витамин за поддържане на качеството на кожата, лигавиците и роговицата.

Тъй като е свързан с поддържането на червените кръвни клетки, дефицитът му може да доведе до дългосрочна анемия. В допълнение, той е необходим за активирането на два други витамина от група В, В6 и фолиева киселина.

С Витамин В2 също допринасяме за намаляване на умората и отпадналостта, като същевременно подпомагаме правилното функциониране на нервната система.

Въпреки че е трудно да се представят недостатъци, дефицитът на рибофлавин е свързан с орално-очно-генитален синдром и появата на повече проблеми, свързани с тези три области: възпаление на езика, лезии по устните и ъглите, генитален дерматит, оток в устната лигавица, фотофобия, сърбеж на очите...

Основните източници на витамин В2 са млечните продукти, месото и яйцата. Среща се и в зелените листни зеленчуци, както и в бобовите растения, бирената мая и ацерола.

ВИТАМИН В3. НИАЦИН

Това е превантивният витамин на пелагра, поради което може да бъде известен и като витамин РР.

Ниацинът е необходим за енергийния метаболизъм и спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Той също така се намесва в синтеза на няхои хормони, във функционирането на нервната система и в поддържането на кожта на лигавиците.

Както е посочено дефицитът на В3, предизвиква появата на пелагра, която се проявява при дерматит, храносмилателни разстройства и деменция.

Източници на В3 са месо (основно птиче месо), мая, трици, ядки и риба. Тялото може също да произвежда В3 от триптофан, есенциална аминокиселина, която присъства в месото.

ВИТАМИН В5. ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА

Думата пантотеник произлиза от гръцки и означава "навсякъде", тъй като този витамин се намира в почти всички храни в по-голяма или по-малка степен.

Витамин В5 е необходим за синтеза на Коензим А, който е от съществено значение за метаболизма на мазнините, въглехидратите и протеините. Той помага за метаболизма на стероидните хормони и някои невротрасмитери, както и на витамин D. Помага за намаляване на умората и за постигане на правилно умствено представяне.

Само в случай на тежко недохранване има недостиг на витамин В5.

Животинските продукт и пълнозърнестите храни са основните източници на витамин В5, въпреки че, както казахме, той се намира в голямо разнообразие от храни.

ВИТАМИН В6. ПИРИДОКСИН

Пиридоксин е необходим не само за енергийния метаболизъм, но и витамин необходим за укрепване на имунната ни система.

Витамин В6 се откроява с това, че е витамин, който подобрява паметта, по този начин подпомага психологическата функция, правилното функциониране на нервната система и спомага за намаляване на умората и отпадналостта.

Витамин В6, заедно с фолиевата киселина и витамин В12, е витамин с голяма подкрепа за сърцето ни, тъй като помага за поддържане на нивата на хомоцистеин в кръвта.

Дефицитът на витамин В6 се проявава при кожни заболявание, депресия, умора и анемия.

Отново месото, пълнозърнестите храни, бобовите растения, рибата и зелените листни зеленчуци са чудесни източници на витами В6.

ВИТАМИН В7. БИОТИН

Той действа като ензимен кофактор, участва в енергийния метаболизъм и в производството на мастни киселини. Той участва в поддържането на гликемията (нивото на кръвната захар) и спомага за поддържането на нормална психологическа функция.

Този витамин е един от най-препоръчваните при лечение за насърчаване на растежа на косата. Нашата кожа и лигавици също се възползват от правилното снабдяване с биотин.

Дефицитът на биотин се проявява в кожни проблеми, гадене, умора и депресия.

Биотинът е широко разпространен в храната. Най-много се среща в черен дроб, фъстъци, сладки картофи, яйца, лук, овесени ядки, домати, авокадо и др.

ВИТАМИН В9. ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Витамин В9 е по-известен като фолиева киселина. Това е витаминът на бременните жени, тъй като е този, който се предписва, когато една жена иска да забременее.

Фоилевата киселина е необходима по време на бременност, за да се предотвратят дефекти на невралната тръба, което представлява риск за развитието на бебето.

Думата фолик произлиза от латинската дума folium, която означава "листен зеленчук", тъй като за първи път е изолиран от листа от спанак.

С фолиева киселина се синтезират протеини, необходимо за образуването на хемоглобин и ДНК.

Фолиевата киселина помага за нормализиране на нивата на хомоцистеина, поддържа защитните ни сили силни и е много важна за обновяването на чревните клетки.

Фолиевата киселина откриваме в зелените листни зеленчуци.

ВИТАМИН В12. КОБАЛАМИН

Като добър витамин В, В12 помага за метаболизма на макронутиентите, особено на протеините. Подобно на фолиевата киселина, витамин В12 е необходим за правилното клетъчно делене, за образуването на червени кръвни клетки и за поддържане на нормални нива на хомоцистеин в кръвта. Всъщност В12 и фолиевата киселина са тясно свързани и е препоръчително да се поддържа правилен прием, за да се избегне появата на анемия.

Това е единственият витамин, който има малък резерв в нашето тяло, така че дефицитът на В12 може да отнеме време, за да се появи.

Витамин В12 се намира само в храни от животински произход. Тези, които следват вегетарианска диета, или с нисък прием на животински продукти, когато често се подлагат на пости, трябва да допълват този витамин.

Въпреки, че витамините от група В, както посочихме упражняват диференцирани функции, те имат някои, в които се сближават и придават смисъл на тази много важна група: от съществено значение за енергийния метаболизъм, за правилното функциониране на нервната система, те благоприятстват нашето емоционално благополучие и предотвратяват анемията.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари