Сок от Алое вера – защо е добре да го приемаме всеки ден?

Вероятно сте чували за невероятните ползи за здравето, които осигурява алое вера. Този многогодишен секулент с копиевидни листа, завършващи с бодлички, има дълга история на употреба - съдейки по препратките в древни документи, алое вера започва да се използва за медицински цели преди около четири хиляди години. Благодарение на уникален адаптивен механизъм, този "зелен лекар" е в състояние да оцелее в условия, които са вредни за други растителни видове. Най-ценен е гелът или сокът, извлечен от пулпата на листа от алое, който е подходящ както за външно, така и за перорално приложение.

Алое е многогодишно растение с полезни свойства, срещащо се в природата под формата на тревисто листни, храстовидни и дървовидни форми.  Сокът му притежава уникален химичен състав - съдържа около двеста и петдесет активни биологични вещества - аминокиселини, минерали, витамини, етерични масла, микроелементи, моно- и полизахариди, анестетици и др. Алое вера е с високо съдържание на витамини и минерали, включително витамин А (бета-каротин), С, Е, фолиева киселина и холин, както и антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. В него се откриват още минерали като калций, хром, селен, магнезий, манган, калий, натрий и цинк за поддържане на ежедневните метаболитни функции на тялото. А също и ензими, които помагат за разграждането на захарите и мазнините и намаляват възпалението в кожата. Слабителното действие на алое вера идва от фенолни съединения, известни като антрахинони. Междувременно фитохормоните ауксини и гиберелини помагат при заздравяването на рани и осигуряват повече противовъзпалителни ползи. Алоето съдържа седем от осемте незаменими аминокиселини, необходими за поддържане на здравето на тъканите и клетките на тялото.

Топ ползи от приема на сок от алое вера

  • Подобрява храносмилането
  • Повишава имунитета
  • Намалява количеството холестерол в кръвта
  • Има свойства за заздравяване на рани
  • Подпомага при кожни проблеми
  • Стимулира растежа на косата
  • Забавя процесите на стареене
  • Естествен консервант
  • Благоприятства при проблеми с устната кухина
  • Облекчава болки в мускулите и ставите
  • Полезен при диабет
  • Премахва киселините и гаденето
  • Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата система
  • Защитава организма от оксидативен стрес

За какво помага

  • Подобрява функционирането на храносмилателната система

Алое вера поддържа храносмилателната система в добро състояние. Неговите адаптогенни свойства осигуряват високо усвояване на хранителните вещества, както и плавно отстраняване на вредните елементи от тялото. Алое се използва при отравяния, интоксикации, както и за лечение на стомашно-чревни заболявания и запек. Известният швейцарски алхимик и натурфилософ Парацелз дори посвещава трактат на алое вера, озаглавен "Мистериите на тайнственото алое", където описва неговите полезни свойства.

Растението съдържа полизахариди, които имат способността да премахват различни храносмилателни проблеми. Многобройни проучвания потвърждават, че алое вера помага при болест на Крон и пептична язва на стомаха: положителен резултат се забелязва само след три до четири седмици употреба.

  • Повишава имунитета

Сокът от алое има естествени детоксикиращи свойства, като ефективно почиства храносмилателната и кръвоносната система. Кръвта се насища с кислород, кръвообращението й се подобрява и клетките по-активно усвояват хранителните вещества. Здравите клетки укрепват имунната система, предпазвайки организма от инфекции. Потвърдена е ефективността на алое вера срещу много групи микроби: дифтериен, тифен и дизентериен бацил, стрептококи и стафилококи.

  • Защитава организма от оксидативен стрес

Пулпата на алое съдържа витамини от група В (В1, В2, В6, В12), А, Е, С, както и фолиева киселина и ниацин, които са необходими за нормалното функциониране на цялото човешко тяло. Редовната консумация на сок от това растение поддържа имунната система, помага срещу вредните ефекти на свободните радикали, предотвратява развитието на оксидативен стрес и подобрява оксигенацията на кръвта.

  • Подобрява работата на сърдечно-съдовата система

Екстрактът от алое прочиства лимфата, подобрява кръвообращението, а също така ускорява транспортирането на кислород до органите, което има положителен ефект върху състоянието на сърцето и мозъка. Веществата, съдържащи се в растението, регулират нивото на "лошия" и "добрия" холестерол в организма, като блокират запушването на кръвоносните съдове.

Някои проучвания показват изчезване на симптомите на коронарна болест на сърцето при добавяне на сок от алое вера към диетата на пациентите. Алое насърчава производството на колаген, така че често се препоръчва да го приемате при инфаркт на миокарда. Растението е полезно и за повишаване на общия тонус на организма при възрастни хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

  • За нормализиране на нивата на холестерола

Оралният прием на сок от алое вера подобрява качеството на кръвта, понижава триглицеридите, липопротеините с ниска плътност (лошия) холестерол, повишава липопротеините с висока плътност (добрия) холестерол и поддържа баланса на глюкозата.

  • Облекчава болки в мускулите и ставите

Противовъзпалителните свойства на алое вера са изключително ефективни за намаляване на болката и подуването, свързани с артрит. Локалното приложение бързо облекчава възпалението на ставите, а пиенето на сок допринася за цялостното възстановяване на тялото, като действа върху възпалението отвътре.

Проучванията показват, че двуседмичен прием на сок от алое значително намалява съществуващите възпалителни процеси, но за постигане на максимални ползи от употребата му трябва да се спазва подходяща диета. Необходимо е да се ограничи консумацията на червени меса, бяло брашно, захар, мляко и да се избягват пържени храни.

  • За профилактика на диабета

Сокът от алое вера съдържа катехинови флавоноиди, които повишават усвояването на инсулин и имат благоприятен ефект върху нормализирането на нивата на кръвната захар. Екстрактът от растението стабилизира работата на всички системи на тялото, подобрява имунитета, облекчава прекомерната нервност и напрежение, премахва нарушенията на съня, което е много полезно като цяло и предотвратява прогресирането на заболяването при диабетици.

  • Премахва киселините и гаденето

Гаденето може да бъде причинено от различни фактори, включително консумация на негодна храна, грип или дори химиотерапия, но най-често то се свързва с проблеми в стомашно-чревния тракт. Истинският сок от алое е чудесен за успокояване на болен стомах, неутрализиране на гаденето, а също така ефективно премахва киселинния рефлукс, който носи не по-малко дискомфорт. Пиенето на сок обаче не изключва спазването на диета и не отменя отказа от пържени храни.

  • Има антитуморен потенциал

Според проучванията съдържащият се в алоето полизахарид ацеманан активира макрофагите, които стимулират клетъчния имунитет и имат антитуморен потенциал. Особено ефикасна е комбинацията със спирулина, трева от котешки нокът и витамин С.

Алое се използва от древни времена за лечение на кожни заболявания, поради което екстрактът от него се включва в повечето съвременни продукти за грижа за кожата. Алое вера намалява признаците на стареене на кожата, помага при ожулвания, а също така се използва при ухапвания от насекоми, обриви, акне, псориазис, дерматит и екзема.

Алое вера е естествен стимулатор за растежа на косата, поддържа здравината и обема й, а също така се бори с андрогенната алопеция. Продуктите за коса с екстракт от него се нанасят (втриват) директно върху скалпа. Активните вещества проникват дълбоко в тъканите, увеличавайки притока на кръв. Отличните противовъзпалителни свойства на алоето облекчават раздразнението, сърбежа и подуването на скалпа.

Алое вера редуцира фините линии и бръчките и подмладява кожата. Стимулира производството на колаген, благодарение на което кожата остава еластична и гладка по-дълго, а способността на алоето да прониква дълбоко в тъканите, ги подхранва, овлажнява, насища с хранителни вещества и ускорява регенерацията на увредените участъци.

С противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, алое вера се бори със свободните радикали, пречиства тялото и го предпазва от токсичност.

  • Естествен консервант

Тънък слой гел от алое вера може да се използва като естествен хранителен консервант. По време на експеримент част от десертно грозде е потопена в сок от растението, а друга остава непроменена, след което двете партиди се оставят за съхранение в хладилник при еднаква температура. Резултатите сочат, че плодовете без алое вера се развалят след седмица, а тези, покрити с неговия гел, остават свежи повече от тридесет и пет дни, без да променят вкуса си. Допълнителни експерименти потвърждават, че гелът от алое вера ефективно убива E. coli и удължава срока на годност на зеленчуците и плодовете.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари