Защо селен?

Вредното влияние на околната среда, отпадъчните газове, смогът, озонът, слънчевите лъчи и стресът могат да доведат до образуване на агресивни субстанции. Тези субстанции се наричат „свободни радикали“. Свободните радикали могат да окажат влияние върху равновесието на раекциите при обмяната на веществата. Селенът е антиоксидантен защитник на организма от агресивната среда.

Селенът е необходим за нормалното функциониране на храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата, нервната и други системи. Именно селенът предпазва организма от различни отровни влияния, като отравяне с олово, кадмий, тютюнев дим и изгорели газове, намалява вредното въздействие на радиацията. С помощта на селена, организмът се освобождава от всички тези вредни тежки метали, засилва клетъчната мембрана, стабилизира клетъчната функция, повишава устойчивостта на стрес и инфекции. Освен това, селенът избирателно намира повредените, ракови клетки и предизвиква тяхната гибел.

Какво се случва, когато има недостиг на селен в организма?
Липсата на селен прави организма ни, особено уязвим за много заболявания. Хроничният дефицит не само понижава имунитета и работоспособността, но това може да доведе до диабет, хепатит, заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на ставите, болки в гърба, мъжки стерилитет и други заболявания. Особено беззащитен става организма при ракови и сърдечно-съдови заболявания.

До колко благоприятна е „селеновата ситуация“ в нашата страна?
В голяма част от територията на нашата страна е установено, че наличието на селен в почвата е в недостатъчни количества, а на места напълно липсва, освен това се губи и при преработка на хранта.
Във Финландия, например, се използват добавки със селен във фуража, с който се хранят животните, както и добавки в торовете, защото единственият начин човек да си го набавя е чрез храната.

Днес селеновите добавки са спасението от редица беди. Селенът предотвратява най-опасните болести. Ето защо ние се нуждаем от поголовна "селенизация", която ще ни защити от много болести.

 

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари