8 симптома, които показват недостиг на Омега-3

Омега-3 мастните киселини са жизненоважни за вашето тяло. Ако поддържате здравословна и балансирана диета, можете да покриете вашите изисквания. Но какво ще стане, ако вземете твърде малко? Ние обясняваме какви 8 симптома могат да показват недостиг на Омега-3.

Омега-3 мастните киселини принадлежат към групата на полиненаситените мастни киселини и играят важна роля в нашия метаболизъм.

Тези киселини са алфа-линоленова киселина (ALA), докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Алфа-линоленовата е основно хранително вещество и от нея тялото може да синтезира другите две. DHA и EPA също се намират в риби и някои водорасли.

Наред с други неща, мастните киселини помагат за регулиране на нивото на холестерола в кръвта, допринасят за здравата мозъчна и сърдечна функция и нормалното зрение.

КАКВО ПРИЧИНЯВА НЕДОСТИГ НА ОМЕГА-3?

За да отговаряте на препоръчителните дневни дози Омега-3, трябва редовно да включвате здравословни растителни мазнини като тези, които се намират в лененото масло или натрошените семена, семената от чиа или орехите.

Ако тези храни не се консумират, трудно е вегетарианската диета да осигури всички необходими Омега-3. Във всеядната диета гаранцията се намира в рибата.

От друга страна, твърде високият прием на Омега-6 мастни киселини може да направи тялото неспособно да използва погълнатите Омега-3 мастни киселини.

Тъй като липсата на Омега-3 може да благоприятства развитието на сърдечно-съдови заболявания, депресия и ревматизъм, трябва да приемете сериозно симптомите на дефицит.

8 СИМПТОМА НА НЕДОСТИГ НА ОМЕГА-3

1. ТРУДНОСТ ПРИ КОНЦЕНТРИРАНЕ

Имате ли проблеми с концентрацията в работата и ежедневието и правите небрежни грешки?

Проблемите с концентрацията могат да се дължат на няколко фактора. Те включват, например, дефицит на сън или различни хранителни дефицити.

Наред с други неща, недостигът на Омега-3 може да бъде причината, тъй като мастните киселини са важни за функционирането на мозъка.

2. ВЪТРЕШНО БЕЗПОКОЙСТВО И ДЕПРЕСИЯ

Недостигът на Омега-3 може не само да се прояви, което води до проблеми с концентрацията. Поради ефекта си върху мозъчната функция, недостигът на мастни киселини също може да ви накара да се чувствате неспокойни или разстроени. Ако тревожността продължава, трябва да посетите лекар, за да стигнете до дъното на причината.

Научните изследвания показват, че страните с редовен прием на Омега-3 имат по-ниски нива на депресия.

Омега-3 увеличава освобождаването на невротрансмитера серотонин, който подобрява настроението. Следователно, редовната консумация на Омега-3 може да нормализира невронната активност на мозъка.

В допълнение, проучванията показват, че Омега-3 могат да помогнат за намаляване на възпалителното състояние на мозъка. Това прави Омега-3 мастните киселини важен компонент за здравословната мозъчна функция.

3. УМОРА

Постоянно ли сте уморени, въпреки че нямате проблеми със заспиването? Постоянната умора може да има няколко причини.

В допълнение към най-честата причина, която обикновено е проблеми със съня, тригерите включват липса на течности или упражнения, нездравословна диета или недостиг на хранителни вещества, особено желязо и Омега-3 мастни киселини.

4. ЛОШО ЗРЕНИЕ

Когато става въпрос за проблеми с очите, много малко хора мислят за хранителен дефицит. Но недостатъчният прием на Омега-3 мастни киселини може да му повлияе.

Например, могат да възникнат сухи или възпалени очи и зрителни нарушения. Посетете лекар, ако имате проблеми с очите.

5. МУСКУЛНА СЛАБОСТ

В случай на недостиг на Омега-3 може да възникне мускулна слабост, известна също медицински като мускулна хипотония или миастения.

В допълнение към липсата на физически упражнения, липсата на хранителни вещества е една от най-честите причини за мускулна слабост. Ако страдате от намалена мускулна сила или мускулно напрежение, не забравяйте да се консултирате с проблема с лекар.

6. СУХА КОЖА

Мастните киселини са важни за правилното функциониране на клетките на тялото ви. Това включва и клетките на кожата. Омега-3 е важен компонент на липидното (мастно) съдържание на кожата.

Омега-3 поддържа бариерната функция на кожата, която действа като защитно покритие, позволявайки на влагата да проникне, но държи дразнителите далеч.

Тъй като Омега-3 поддържа клетките на кожата влажни и силни, сухата кожа и преждевременните бръчки са сред първите признаци на симптоми на дефицит.

7. БОЛКИ В СТАВИТЕ, АРТРИТ

Омега-3 мастните киселини са мощни противовъзпалителни средства. Изследванията показват, че редовната консумация на тези есенциални мастни киселини може да намали чувствителността на ставите, да намали сковаността и да намали употребата на лекарства за симптоми на артрит.

8. НАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО

Омега-3 мастните киселини се намират в повечето метаболитно активни клетки в организма. Доказано е, че Омега-3 увеличават тази метаболитна активност на клетките. Следователно, липсата на Омега-3 може да забави метаболизма и евентуално да доведе до увеличаване на теглото.

Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че както приемът на Омега-3, така и редовните упражнения помагат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Богата гама от Омега-3 Рибено масло, може да намерите и при нас: ТУК


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари