АЦЕРОЛА: богат източник на естествен витамин С от тропическите райони

Плодовете на ацерола приличат на череши и съдържат много повече витамин С от другите плодове. Ето защо ацерола се отглежда на много места по света. Няма да ви хареса много свежо консумирана, защото плодовете са нетрайни, но можете да намерите стандартизиран екстракт в хранителните добавки. Какво ни носи ацерола? 

Ацерола е растение, което идва от тропическите и субтропичните райони на Централна и Южна Америка или Карибите. Именно от мястото и на произход е известна още като тропическа, барбадоска или карибска череша. И защо череша? Защото плодовете на ацерола са просто много подобни на черешите.

Ацерола – естествен витамин С

Докато добре познатата череша съдържа около 10 мг витамин С в 100 г плодове, за ацерола тя е над 1500 мг. Което е 150 пъти повече от череша и 30 пъти повече от портокал. И благодарение на такова рекордно съдържание на витамин С, ацерола се оценява и използва все по-често. Това е естествен витамин С, който има добро усвояване, подобно на случая с облепиха или шипка.

Витамин С е изключително важен за човешкия организъм И нашето тяло не може да го създаде самостоятелно или да го съхранява. Ето защо, витамин С трябва постоянно да се доставя и ацерола е един от отличните му източници. Например, с какво помага витамин С?

  • Той допринася за правилното функциониране на имунната система и защитата на клетките от оксидативен стрес.
  • Увеличава абсорбцията на желязо и допринася за образуването на колаген.
  • Помага за намаляване на умората и изтощението и допринася за функционирането на нервната система.

Витамин С не е единственото полезно вещество, което откриваме в ацерола, въпреки че със сигурност е най-важното поради количеството си. Сред другите микроелементи, скрити в ацерол, например, витамини от група В, витамини А и Е, минерали (селен, калий, калций, магнезий, цинк) или флавоноиди.

Къде можете да намерите ацерола?

За съжаление, плодовете на ацерола са нетрайни, така че обикновено се събират все още неузрели и веднага отиват за обработка. Един от резултатите може да бъде стандартизиран екстракт с прецизно съдържание на витамин С, който можете да намерите в нашите хранителни добавки, предназначени да поддържат имунната система – например:

1. Ацерола, 180 таблетки (Sanct Bernhard)

2. Ацерола300 капсули (Sanct Bernhard)

3. Ацерола, 60 капсули (Dr. Nature)

4. Ехинацея + Ацерола, 30 капсули (Maxi Vita)

5. Макси Витамин С1000 + Цинк + Ацерола, 60 таблетки (Dr. Nature)

Прочетете за други полезни растения:


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари