ГЛУТАТИОН - истинския „крал на храненето и биохимията“

Антиоксидантът е молекула, която инхибира окисляването на други молекули. Окисляването е химична реакция, включваща загуба на електрони или увеличаване на степента на окисляване. Окислителните реакции могат да произведат свободни радикали. На свой ред, тези радикали могат да започнат верига реакции. Когато верижната реакция се случи в клетка, тя може да причини увреждане или смърт на клетката. Антиоксидантите прекратяват тези верижни реакции чрез отстраняване на междинните продукти на свободните радикали и инхибират други окислителни реакции. Те правят това, като се окисляват, така че антиоксидантите често са редуциращи агенти като тиоли, аскорбинова киселина (витамин С) или полифеноли. 

Въпреки че окислителните реакции са от решаващо значение за живота, те също могат да бъдат вредни. Растенията и животните поддържат сложни системи от множество видове антиоксиданти, като глутатион, витамин С, витамин А и витамин Е, както и ензими като катализа, супероксид, дисмутаза и различни пероксидази. Недостатъчните нива на антиоксиданти или инхибирането на антиоксидантните ензими причиняват оксидативен стрес и могат да увредят или убият клетките. Оксидативният стрес е увреждане на клетъчната структура и клетъчната функция от прекалено реактивни молекули, съдържащи кислород, и хронично прекомерно възпаление. Оксидативният стрес изглежда играе значителна роля при много човешки заболявания, включително ракови заболявания. Използването на антиоксиданти във фармакологията е интензивно проучено, особено като лечение на инсулт и невродегенеративни заболявания. Поради тези причини оксидативният стрес може да се счита както за причина, така и за последица от някои заболявания.

Антиоксидантите се използват широко в хранителни добавки и са изследвани за профилактика на различни заболявания.

Глутатионът (GSH) е пептид, състоящ се от три ключови аминокиселини (глутаминова, цистеин, глицин). Той е най-важният антиоксидант в тялото, защото всяка клетка го произвежда. И това е нивото на GSH, което определя нашата младост и дълголетие.

Dr. Nature Глутатион:

  • Подкрепя собствената (ендогенна) антиоксидантна система на организма.
  • Защитава клетките от вредното въздействие на свободните радикали.
  • Подкрепя организма в борбата с вируси и инфекции.
  • Блокира производството на възпалителни цитокини.
  • Поддържа здравето на очите, предотвратява развитие на катаракта, глаукома и възрастови дегенеративни изменения в очите.
  • Поддържа функциите и защитава мозъчните клетки.
  • Предпазва сърцето и бъбреците – ниските нива на глутатион в организма се свързват с повишен сърдечен риск.
  • Активира репликацията на лимфоцитите и подкрепя имунния отговор.
  • Забавя процесите на стареене.
  • Подобрява състоянието на кожата и косата.
  • Подобрява ефективността на важни витамини като Вит С и бета каротин.
  • Активно подкрепя черния дроб в детоксикиращите му функции – ниските нива на глутатион силно затрудняват функциите на черния дроб, като при намаляване на глутатиона повече от 30% се засягат функциите и на други органи и системи, свързани с дейността на черния дроб.
  • Ефективно подкрепя организма в борбата със стреса и депресиите – случаи, в които нивата на глутатион спадат допълнително.
  • Активира метаболизма.
  • Повишава енергията и тонуса на организма

Употреба: Само по 1 капсула дневно

Глутатионът често се нарича „майка на всички антиоксиданти“, най-мощният в човешкото тяло. Той е нужен за всяка човешка клетка и има широкоспектърно въздействие за всички органи и системи, като оказва подкрепа:известен като един от най-мощните и високоефективни антиоксиданти. Съдържа се в почти всяка човешка клетка и е в основата на собствената ендогенна антиоксидантна защита на организма. Той е прекурсор на ключовия антиоксидантен ензимен комплекс глутатион перокисдаза, който регулира окислението на липидите в клетъчните мембрани. Ефективно блокира голяма част от възпалителните процеси, защитава клетките, подпомага детоксикацията на черния дроб. С напредване на възрастта, след около 20 годишна възраст, започва намаляване на собствения глутатион в организма с около 1% на 1 година, дори и човек да приема зеленчуци, които го съдържат в големи количества – броколи, спанак, магданоз, карфиол и др. Най-сериозните дефицити настъпват след 40 годишна възраст. Затова набавянето му в най-активната биологична форма L - Глутатион на DrNature, дава възможност да се поддържат оптимални нива в ендогенната антиоксидантна система на организма, в резултат на което се постига по-ефективна клетъчна защита, забавят се процесите на стареене, подкрепят се възстановителните и защитни функции на организма.  L - Глутатион играе важна роля за мултипликацията на лимфоцитите, което осигурява добър имунен отговор. Съдейства за естествената детоксикация на черния дроб, като се свързва с токсините и ги трансформира във водоразтворими съединения, които се елиминират по-лесно с урината или жлъчката. Работи като прекурсор на ключовия антиоксидантен ензим глутатион пероксидаза. който регулира пероксидното окисление на липидите в клетъчните мембрани (LPO). Участва в сигналната трансдукция – клетъчен механизъм, който превръща стимул в отговор в клетката. Участва в генната експресия и синтеза на ДНК.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари