Шлемник байкалски - растение с уникални целебни свойства

Ценно растение с уникални лечебни свойства - това е Шлемник байкалски, расте в Далечния Изток, Китай и Монголия. Шлемник байкалски е сред десетте най-популярни лечебни растения от източната медицина, като: тибетска, корейска, монголска, китайска и аюрведа медицина.

Шлемник байкалски, е цъфтящо растение, което се използва в китайската медицина повече от 2000 години, заради своите полезни свойства върху организма. В стандартизирания екстракт от корени на Шлемник байкалски влизат голям брой амино-киселини, етерични масла, флавоноиди, стероли и др. С най-голямо значение и като основен биологично активен компонент е байкалинът. Редица клинични проучвания показват противовирусната активност на байкалин, като притежава вирусоциден ефект срещу грипен вирус тип А и B и респиратоно синцитиален вирус (RSV), които са сред основните причинители на инфекции. Биологично активния компонент блокира прикрепянето на вируса към клетката-гостоприемник и инхибира вътреклетъчната вирусна репликация. Освен това действа като невраминидазен инхибитор, като възпрепятства освобождаването на новообразувани вирусни частици от инфектираните клетки и предотвратява разпространението на инфекцията. Байкалинът притежава и противовъзпалителни свойства, като подобрява противовъзпалителния отговор чрез потискане освобождаването на проинфламаторни цитокинини. Притежава антиоксидантна активност и подобрява имунната защита чрез повишаване продукцията на интерферон.

При какви състояния може да се приема Шлемник байкалски?

1. Против грип и вирусни инфекции - резултатът от действието на флавоноидите. Те намаляват активността на вирусите, а също така защитават здравите клетки, в които инфекцията все още не е успяла да се установи.

2. Антибактериално и бактерицидно действие - дължи се на наличието на смоли и органични киселини.

3. За профилактика в период на чести респираторни инфекции.

4. Забавя процесите на стареене - това свойство е резултат от наличието на антиоксиданти и сапонини.

5. Стрес и напрежение - невропротективният ефект се дължи на голямото количество флавоноиди, както и на изобилието от минерали, които възстановяват нервната система и нормализират нейното функциониране.

Шлемник байкальский в народной медицине

6. Подпомага функцията на белите дробове и бронхите

7. Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари