Как да предпазим и укрепим мускулно-скелетния апарат по време на спорт?

Редовното движение ни носи огромна полза. Укрепва мускулите и помага за подхранването на меките тъкани, включително ставния хрущял. С негова помощ губим и излишни килограми, които не се отразяват добре на ставите. Но от друга страна, спортът е бреме, което натоварва прекомерно ставите ни. Къде да търсим баланс?

Важно е да осъзнаете, че това винаги зависи от индивидуалните условия и текущото физическо състояние. Ако човек с много наднормено тегло се хвърли например в тенис или друг динамичен спорт, ставите определено няма да му благодарят. В този случай е необходимо да се включи вид движение, което ще помогне за намаляване на теглото и в същото време ще спаси опорно-двигателния апарат, чието натоварване се умножава от излишните килограми.

За хората с наднормено тегло е подходящо да се включат например ходене, пилатес, упражнения за баланс и други подобни. Това са видове движения, които са нежни към ставите, също така плуване или колоездене.

Необходимо да се мисли и за предварително разтягане преди и след тренировка, задълбочено затопляне на мускулите и също качествена регенерация. Преди началото на всяка тренировка да се опитвате да се загреете малко и да подготвя тялото си за физическа активност.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари