Потенциалът на КВЕРЦЕТИН за нашето здраве

Кверцетин е естествено вещество, принадлежащо към групата на флавоноидите. Подобно на други биофлавоноиди, кверцетинът има изразени антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са от първостепенно значение за поддържане на цялостното здраве поради способността им да се борят със свободните радикали в тялото. Кверцетин се съдържа в много плодове и зеленчуци, където присъства в производни форми – гликозиди и агликони, но концентрацията му е изключително малка дори и при значителен прием на съдържащите го природни източници.

Редица научни изследвания доказват изключителната антиоксидантната активност на кверцетина, която гарантира мощна защита от разрушителното действие на различни фактори и токсини предизвикващи оксидативни увреждания при мозъка, сърцето, съдовете и различни лигавици в организма. Като мощен антиоксидант, подпомага нормалната функция на сърцето и кръвоносните съдове и намалява риска от сърдечно-съдови инциденти като инсулт и инфаркт.

Много автори обръщат основно внимание именно на антиоксидантната активност на кверцетина, но неговите ползи не се изчерпват с това. В последни проучвания се доказват неговите ползи в редица медицински направления - алергология, имунология, ендокринология, гастроентерология, урология, психиатрия и онкология.

Проведени in vitro изследвания показват ефективността на кверцетина в борбата с различни вируси при човека, в това число в препятстването на разпространението и репликацията на РНК вируси, което го прави един от най-ефективните антиоксиданти в периоди на засилена вирусна циркулация.   Противовъзпалителното действие на кверцетина се изразява чрез стимулиране производството на противовъзпалителни цитокини, като същевременно балансира имунната система според нуждите на организма и подпомага борбата с вирусните и бактериални инфекции.

Доказано е, че продължителният прием на кверцетин значително подобрява функциите и активността на имунната система. Даже при прием на ниски дози се наблюдава намаляване на честотата на остри респираторни заболявания.

Противоалергичните му свойства се дължат на потискането на процесите на освобождаване на хистамин в организма.

В серия in vitro изследвания е доказано, че кверцетинът инхибира специфичен ензим – алдозоредуктаза, който катализира процеса на превръщане на глюкозата в сорбитол и по този начин се противопоставя на развитието на катаракта при диабетици. Съчетаният прием с Витамин Д3 при диабетици води до намаляване на болките в ставите и специфичния дискомфорт на пръстите и намалява усещането за слабост и немощ в крайниците. Сериозни изследвания са проведени за ползите от кверцетина при лечение на Метаболитен Синдром с детайлен анализ за отделните му компоненти. Изключително обнадеждаващи са резултатите при исхемична болест на сърцето. Приемът му има антихипертензивен ефект.

Много изследвания доказват ефективността от действието на кверцетина за преодоляване на възпаления по лигавиците в стомашно-чревния тракт.

Кверцетинът е едно от най-обещаващите натурални средства, като все повече разкрива своя потенциал и здравословни ползи за всички органи и системи в организма.

DrNature препоръчва КВЕРЦЕТИН за подпомагане при:

  • Защита на организма от оксидативен стрес
  • Преди и по време на вирусни и респираторни инфекции
  • Възпаления на дихателните пътища
  • Понижен имунитет
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Кожни проблеми
  • Алергии
  • Наднормено тегло и затлъстяване
  • Небалансирано хранене

Как се приема DrNature Кверцетин?

  • Препоръчва се прием на 1 капсула дневно, за предпочитане 30 минути преди храна.

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари