Левзея - за енергия, сила и имунитет!

Левзеята, наричана още Маралов корен, е едно от най-ценните лечебни растения, познато от хилядолетия в района на Алтай. Съществуват научни предположения, че именно на това растение се дължи уникалната издръжливост на войските на легендарния Чингис хан. Монголски билкари наричат левзеята „Корен - Херкулес“ и вярват, че растението помага да доживеят до 100 години, като запазят до дълбока старост своята сила, бодър дух, издръжливост, бистър ум и сексуална кондиция. Китайски целители препоръчват през вековете растението при отслабен организъм, нервни заболявания и депресия, мигрена, импотентност. Сибирските народи нарекли левзеята маралов корен, тъй като забелязали, че сибирските елени (маралов елен) се хранели с корените на растението преди и по време на размножителния период, което им давало невероятна сила и сексуална издръжливост.

Левзея е адаптоген, като действието се усеща веднага. Химическият състав на коренището на Левзея е представен от:

  • танини, които имат противовъзпалителни и противоинфекциозни ефекти;
  • алкалоиди, проявяващи тонизираща и антистресова активност;
  • каротин - естествен антиоксидант;
  • инулин - пребиотик и стимулант на храносмилането;
  • витамин С - мощен антиоксидант и участник в метаболитните процеси;
  • флавоноиди - антиоксиданти;
  • етерично масло с антисклеротичен, аналгетичен и спазмолитичен ефект.

Фармакологични свойства на Левзея: подобрява кръвообращението в мозъка, възстановява метаболитните процеси, оптимизира кръвното налягане и повишава адаптивния капацитет на организма. Подобряването на притока на кръв има благоприятен ефект върху зрението и работата на вътрешните органи. Това лечебно растение подобрява и еректилната функция, черния дроб и бъбреците. Тъй като Левзея тонизира и стимулира централната нервна система, тя може да се използва за стабилизиране на психичното състояние и предотвратяване на емоционални сривове в периода на премахване на тютюнопушенето или алкохолната зависимост. Облекчава раздразнителността, подобрява паметта и вниманието.

Левзея има благоприятен ефект върху състава на кръвта и предотвратява образуването на атеросклеротични плаки по съдовите стени. Активните компоненти на растението повишават ефективността, което улеснява понасянето на тежък физически и интелектуален стрес. Растението оптимизира кръвния състав. При редовния му прием нивото на холестерола в кръвта намалява, концентрацията на еритроцитите и хемоглобина се оптимизира.

Екстрактът от левзея стимулира секрецията на полови хормони, което помага за възстановяване на потентността и нормализиране на кръвното налягане при хипотония. Осигурява натрупването на АТФ и гликоген в организма, които са необходими за освобождаването на енергия при интензивно натоварване.. В резултат на подобрения метаболизъм млечната киселина се отстранява по-бързо от мускулната маса, което ускорява възстановяването след тренировка.

Левзея може да се закупи под формата на капсули. Дозировката зависи от вида на продукта. Ако си закупите Dr. Nature Левзея, е добре да го приемате по време или веднага след хранене 1-2 пъти на ден. Тъй като възбужда и тонизира централната нервна система, не бива да го приемате следобед.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари