Пролетна умора и организъм без енергия. Имаме 5 съвета за вас как да се борите

Всички са чували за нея, а много от нас са я изпитали. Някои дори усещат тази умора и безсилие всяка година. Става дума за пролетната умора, която може да изцеди човек, а с такова нетърпение очакавме пристигането на този сезон, след дългата и студена зима. Но не се притеснявайте, ще ви посъветваме как да се справите с липсата на енергия и не само през пролетта.

Умората, настъпваща в началото на пролетта, е много специфична. Много добре можем да посочим причините, които стоят зад нея: дълъг период без слънчева светлина, по-малко движение и общо пребиваване навън, смог, повишен риск от инфекции или боледувания през зимата. Дълги вечери и изобилие от празници, когато по-често преяждаме, ядем по-малко сезонни плодове и свежи храни. Всичко това принадлежи на зимата. Студът оказва негативно влияние върху мускулите ни, ставите и имунната система. Нищо чудно, че тялото ни се чувства изтощено след зимата. И така, как да му помогнем?

Пречистването ще помогне за енергизиране и укрепване на тялото

Неслучайно пролетната детоксикация се свързва с това време на годината. Когато прочистим токсините, натрупани в организма през зимата, придобиваме нова енергия, почистваме червата и настройваме организма за пролетна дейност.

При прочистване е добре да се облекчи хранителния ни режим, да се включат повече пролетни зеленчукови салати и плодови сокове. Фибрите и редица растителни екстракти, като алое вера, бял трън или хлорела, също ще помогнат. За тези естествени помощници можете да видите ТУК.

Витамини и минерали срещу умора

Ако отидем на кръвен тест след зимата, резултатите вероятно ще покажат, че имате дефицит на витамин D. Логично е – нуждаем се от слънчеви лъчи, за да получим този витамин. Може да имаме дефицит и на много други важни за организма витамини и минерали. След зимата си заслужава да включим повече пресни храни, или да си добавяме качествени  хранителни добавки под формата на Витамини и минерали. Много добре е да се мисли за така наречените антиоксиданти, които деактивират свободните радикали. Антиоксидантите като например селен и цинк, витамини като C и D.

Движението стартира тялото и подобрява производителността

Ако през зимата сте излизали много рядко на по-дълги разходки и движението ви е било твърде ограничено, не е чудно, че през пролетта тялото ви ще бъде уморено по време на различни дейности. С увеличаване на движението и спортните дейности, физическото ви състояние ще се увеличи и вие не само ще имате повече енергия, но и добро настроение, тъй като по време на спорт се отделя серотонинът, така нареченият хормон на доброто настроение.

Дори когато спортувате е добре да мислите за тялото си и неговите нужди. Когато се движите повече, тялото ви ще се нуждае от повече магнези, калций или храна за ставите. Ако се чудите защо, прочетете за магнезия и неговите ефекти, ползите от калция или помощта на ставното хранене.

Добро настроение също ще помогне срещу умората

Поглезете се с релаксация, занимания, които ви харесват и прекарайте време с приятели. Просто направете това, което ви харесва. Можете също да използвате естествени съюзници, за да създадете добро настроение, като Л-теанин в комбинация с Родиола розеа и Витамин B6, които повишават устойчивостта на организма по време на негативните преходи към новия период.

Дори режимът на пиене на вода има ефект върху умората

Правилният и достатъчен режим на прием на вода помага на организма да функционира правилно и да се отърве от вредните вещества. Затова дръжте чаша или бутилка вода под ръка и имайте предвид основните правила по отношение на режима на пиене. Приемайте не по-малко от 1,5 - 2,00 литра вода всеки ден. Старайте се да не приемате вода по време на хранене (20-30 мин преди хранене е полезно да се изпива по 1 чаша вода и трябва да са отминали поне 20-30 мин след хранене, преди да пиете отново вода). Ако обогатите режима си с прием на витамини и минерали (вече ги обсъдихме), ако приемате и храни богати на фибри, опредлено храносмилателната система ще се прочисти много по-добре, а това е особено полезно в борбата срущу пролетната умора.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари