Пазете нервите си - приемайте повече магнезий

За дефицитът на йод и калций се говори на всяка крачка и все по-рядко се говори и обръща внимание за проблемът с липсата на магнезий. Дефицитът на магнезий в организма е истинска катастрофа! От този проблем страдат много хора, без дори да го осъзнават за себе си този проблем.
Голяма част от хората не знаят защо в действителност им се палят нервите, имат учестено сърцебиене, безсъние, лесна раздразнителност. Нервната система е много чувствителна към съдържанието на магнезий в организма. Неговата липса причинява тревожност, нервност, страх, нетърпение, безсъние и умора. Хората често се оплакват от главоболие, без дори да осъзнават, че те се нуждаят от магнезий. Когато човек е ядосан и нервен, този елемент активно се изхвърля от тялото.
Физиологията на мъжете и жените е различна. Силният пол има нужда до 350 мг магнезий на ден, а слабият - до 280 мг. Но при жените идват моменти, когато тялото иска да увеличи дозата на определени вещества. По време на бременност, например, женският организъм има нужда от два до три пъти повече магнезий.

Магнезият е един от най-важните минерали за човешкия организъм и за поддържане на здрава имунна, ендокринна, нервна, сърдечно-съдова системи, стабилен сърдечен ритъм, нормална мускулна функция и здрави кости. Магнезият участва в огромно количество процеси - хормонални, ензимни, обменни и др. Най-важната му роля се реализира в нервната и мускулна регулация. Регулира баланса на калия и калция в клетките, особено в сърцето и стените на съдовете. Заздравява стените на съдовете и препятства отлагането на лош холестерол, има важна роля в трансформирането наглюкозата в енергия. При недостиг на магнезий, в клетките постъпват натрий и калций в по-големи количества и организмът е измъчван от спазми.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари