БОСВЕЛИЯ (ТАМЯН): ПРЕОТКРИВАНЕТО НА ЕДНО СТАРО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО

Босвелията, или наричана още Индийски тамян е ефективна алтернатива за ревматоиден артрит и други ставни заболявания. 

Босвелията се използва успешно и като естествено средство срещу много други заболявания, като например:

  • Ревматоиден артрит;
  • Болест на Крон и улцерозен колит;
  • Мозъчни тумори;
  • Псориазис;
  • Астма;
  • Полиартрит;
  • Алергичен ринит

Днес босвелията (тамянът) има още по-голяма лечебна сила, отколкото се смяташе до сега и е естествено лечебно средство, с впечатляващ потенциал. 

Древните египтяни са използвали тамян не само като приятен аромат, но и за медицински цели, главно под формата на мехлеми за лечение на рани. По-късно, по времето на Римската империя, лечителите също се възползват от лечебните ефекти на Босвелия. Също така в класическата гръцка медицина за тази цел е използвана босвелията, както се вижда от Хипократовите писания.  

БОСВЕЛИЯ, ефективна помощ за повредени стави

В Института по фармация на Университета в Тюбинген (Германия), са проведени множество изследвания във връзка с тамяна и неговите приложения.

Германският фармацефт Херман Амон заяви: 

"Преди да приложим кортизон, можем да лекуваме различни хронични възпалителни заболявания с тамян много ефективно. Кортизонът има редица странични ефекти, когато се прилага дългосрочно, така че си струва да се обмисли дали активните съставки в тамяна могат поне частично да заменят необходимата доза кортизон, за да се предотврати отслабването на защитните сили, причинени от него."

Начинът на действие се основава на следното:

Киселините на растението Boswellia инхибират образуването на левкотриени. Това вещество е отговорно за поредица от хронични възпаления. Босвеличната киселина действа директно срещу тези вещества, за да забавят развитието на възпаление и следователно могат ефективно да облекчат болката и да инхибират поившените проблеми. Това важи и за случаи на арттрит, улцерозен колит, болест на Крон, астма.

Най-ценното качество на босвелията е благоприятният ефект, който оказва при проблеми със ставите. Босвелията спомага за тяхната добра подвижност и гъвкавост, стимулира хрущялната тъкан, оказва благотворно влияние върху съединителната тъкан, тонизира мускулите, подобрява кръвоснабдяването в засегнатите области. 

Тамянът няма странични ефекти, намалява ставните болки и възпаления и действа върху имунната система. 

Поради лечебния си ефект върху имунната система, тамянът се използва главно за така наречените "автоимунни заболявания", като ревматизъм. Тези заболявания генерират антитела срещу собствените тъкани на организма. 

Германският вестник Berliner Morgenpost публикува още през 2010 г. (11 ноември), че екстрактът от тамян може значително да облекчи симптомите на остеоартрит. 

Тъй като не са описани странични ефекти, изследователите изчисляват, че приемът на Босвелия няма риск, за разлика от обичайните лекарства за остеоартрит, които могат да причинят усложнения. 

В традиционната индийска аюрведична медицина, тамянт се използва от хиляди години и затова влиза във фокуса на съвременната медицина.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари