Л-Лизин - всичко, което трябва да знаете за ползите от една незаменима аминокиселина

L-лизинът може да бъде полезен в много случаи, включително лечение на тревожност и диабет. Тази аминокиселина присъства в различни храни и може да бъде закупена и като хранителна добавка.

Какво е L-лизин? L-лизинът е незаменима аминокиселина. Някои аминокиселини са известни като "градивните елементи на протеина" и са от съществено значение за правилното функциониране на редица процеси, включително растеж. L-лизинът е открит от немския учен Дрешел през 1889 г. 

От стотиците аминокиселини, открити в природата, 20 са от съществено значение за протеиновия синтез и растеж и само половината от тези двадесет могат да бъдат произведени от самото човешко тяло. Останалите 10 се наричат ​​"есенциални", защото човек трябва да си ги набавя чрез храната, за да поддържа здравето си.

L-лизинът има много ползи за здравето и се използва за лечение на херпес и тревожност. Като хранителна добавка може да се приема през устата, но това вещество се усвоява най-добре от храната. Той присъства във високи концентрации в месото, боба, сиренето и яйцата.

L-лизинът е много важен за производството на карнитин, който превръща аминокиселините в енергия и понижава нивата на холестерола в кръвта. Той също така играе роля в усвояването на калций и производството на колаген, което насърчава растежа и поддържането на здрави кости и съединителни тъкани, включително кожата.

1. Полза за здравето

Като естествено противовъзпалително средство, L-лизинът помага на човешкото тяло по няколко начина, много от които са изследвани от учените сравнително наскоро.

Може да намали честотата на херпес Често се споменава L-лизин, когато се говори за естествени лекарства за херпес. Херпесът възниква в резултат на вируса на херпес симплекс тип 1 (HSV-1). Около 67% от световното население на възраст под 50 години е заразено с този вирус, дори ако никога не са изпитвали симптоми. HSV-2 причинява генитален херпес, докато 85% от носителите на това заболяване дори не знаят за това.

Въпреки противоречивите изследвания по този въпрос, повечето хора, които използват L-лизин за лечение на херпес, го намират за много ефективен. Някои проучвания показват, че L-лизинът помага за намаляване на честотата на HSV огнища, докато други казват, че честотата на поява се запазва, но те наблюдават намаляване на периода на обостряне на заболяването. Повечето експерти са съгласни, че L-лизинът не може да излекува афтите, но помага за намаляване на честотата и/или тежестта на афтите.

Принципът, според който това вещество облекчава херпеса, не е напълно изяснен. Една от причините може да е взаимодействие с аргинин, друга аминокиселина, която се произвежда в малки количества в тялото. Аргининът показва увеличаване на скоростта на репликация на клетките на херпесния вирус, а голямото количество L-лизин в тялото намалява активността на аргинина. L-лизинът е в състояние да действа не само върху HSV-1, но и върху HSV-2, омекотявайки хода на гениталния херпес.

2. Бори се с чувството на тревожност и други психологически симптоми

В допълнение към консумацията на храни, богати на витамини от група В, магнезий и омега-3 мастни киселини, приемането на L-лизин също може да помогне за облекчаване на тревожността. Един от основните принципи за лечение на тревожност с L-лизин е, че той насърчава усвояването на калций, което успокоява нервната система. В допълнение към по-ефективното усвояване на калция, L-лизинът действа като антагонист на серотониновия рецептор. Това означава, че той частично се свързва със серотониновите рецептори, предотвратявайки развитието на чувство на тревожност. И така, едно проучване установи, че L-лизинът помага за намаляване на реакцията на тревожност, причинена от стрес. L-лизинът може да бъде ефективен при лечението на шизофрения, която е една от най-сериозните последици от тревожността. Предварителните изследвания показват, че добавянето на L-лизин с конвенционална терапия може да намали симптомите на шизофрения. 

3. Насърчава усвояването на калций

Приемът на L-лизин е свързан с повишена абсорбция на калций, защита на костите и намален риск от остеопороза. В момента няма значими проучвания за връзката между L-лизин и остеопороза. Въпреки това е логично да се предположи, че чрез увеличаване на количеството калций, L-лизинът може да бъде полезен за здравето на костите. Всъщност калцият не е само за костите. Атлетите често приемат L-лизин като добавка за издръжливост. Това може да се дължи и на факта, че L-лизинът насърчава усвояването на калций.

4. Бори се с усложненията, причинени от диабет

Всички пациенти с диабет са изправени пред повишен риск от инфекции и други проблеми. Напоследък се обръща все повече внимание на наличието на крайни продукти на напреднала гликация (AGE). Тези AGE участват в процеса на стареене, но присъстват особено при пациенти с диабет. Те са свързани с много заболявания, причинени от диабет, което накара учените да започнат да търсят начини за предотвратяване на натрупването на AGEs в тялото. Изследванията показват, че L-лизинът може да помогне за забавяне на образуването на AGEs при диабетици, като блокира специфичните пътища на гликиране, които ги произвеждат. Това ще помогне да се предпази тялото от инфекция. Ето защо е от съществено значение L-лизинът да се включва под формата на храни или хранителни добавки в диабетна диета.

5. Поддържа здравето на червата

Синдромът на пропускливите черва е много често срещано заболяване, за което мнозина дори не знаят. При това заболяване лигавицата на храносмилателния тракт позволява на по-големите частици да излязат от храносмилателната система и да навлязат в други части на тялото. Това причинява алергични реакции, загуба на енергия, болки в ставите, автоимунни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза. Наскоро беше установено, че форма на L-лизин, наречена поли-L-лизин, има противовъзпалителен ефект върху чревната повърхност. Разбира се, необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере точно как тази аминокиселина може да подобри здравето на червата и да предотврати синдрома на пропускливите черва.

Хранителни източници

Най-ефективният начин за поддържане на високи нива на лизин в организма е консумацията на храни, богати на тази аминокиселина. Трябва да се отбележи обаче, че традиционните методи за приготвяне на храна могат да намалят хранителната им стойност. Такива методи включват редукция с вещества, съдържащи захар, нагряване в присъствието на дрожди или захароза.

Следните храни имат най-високо съдържание на лизин:

  • Постно говеждо и агнешко - 3,582 mg/100 грама 
  • Пармезан - 3,306 mg/100 g
  • Пуешко и пилешко - 3,110 mg/100 g
  • Свинско - 2,757 mg/100 грама
  • Печени соеви зърна - 2,634mg/100g
  • Риба тон - 2,590 mg/100 g
  • Скариди - 2,172 mg/100 g
  • Тиквени семки - 1,386 mg/100 грама
  • Яйца - 912 мг/100 грама
  • Бял боб - 668 мг/100 грама.

Въпреки че всички тези храни са богати на лизин, препоръчваме да избягвате свинско месо, когато е възможно, тъй като те често съдържат токсини. Що се отнася до другите видове меса, сирена и яйца, уверете се, че на масата ви има висококачествени органични продукти.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари