Алфа-липоева киселина - ползи за организма

Алфа-липоева киселина е преди всичко мощен антиоксидант. Синтезира се в човешкото тяло и влиза в него с някои продукти. Тъй като веществото насърчава загубата на тегло и неутрализира свободните радикали, то се използва като основен компонент при производството на препарати за отслабване и като допълнителен компонент в различни витаминни добавки.

Ползи за здравето на Алфа-липоева киселина

Алфа-липоева киселина е съединение с много силни антиоксидантни свойства. Резултатите от научни изследвания също потвърждават благоприятното въздействие на това съединение върху чернодробната функция. ALA киселината намалява нивото на липидите в кръвта, увеличава количеството на гликоген в черния дроб, а също така влияе върху регенерацията на увредените ДНК и протеинови структури. В комбинация с правилно подбрана възстановяваща диета влияе върху ефективността на процеса на отслабване. В допълнение, частично блокира производството на вещество, което увеличава предразположението към затлъстяване и метаболитен синдром, тоест хемерин. Липоева киселина играе важна роля за оползотворяването на въглехидратите и осъществяването на нормален енергиен метаболизъм, подобрявайки „енергийния статус“ на клетката. Както знаете, свободните радикали имат изразен токсичен ефект върху различни тъкани. Добавката има положителен ефект върху нервната система, намалява емоционалния стрес.

За борба с възрастовите промени и за общо подмладяване на организма, ALA добавките се приемат в комбинация с витамини С и Е. 

ALA се използва широко в медицината и спорта. Ето най-важните свойства за здравето: 

Мощен антиоксидант - Антиоксидантите са молекули, които неутрализират свободните радикали. Свободните радикали са отпадни продукти на тялото, които в излишък предизвикват оксидативен стрес и увреждат клетките, тоест при голямо количество свободни радикали тялото остарява много по-бързо.

Предпазва кожата от увреждане - Увреждането на кожата е страничен ефект от много свободни радикали, поради което се смята, че плодовете и зеленчуците, които съдържат антиоксиданти, ви поддържат млади.

Укрепва сърдечно-съдовата система - С възрастта оксидативният стрес се отразява негативно на здравето на сърдечно-съдовата система. Хроничният оксидативен стрес уврежда ендотелната тъкан на артериите и се отразява негативно на притока на кръв. Докато влошената сърдечна функция може да доведе до сериозни здравословни проблеми, антиоксидантите помагат за насърчаване на сърдечно-съдовото здраве. Алфа-липоева киселина предотвратява клетъчната смърт и подобрява сърдечната функция.

Предпазва мозъка - Алфа-липоева киселина не само насърчава регенерацията на невроните, но също така помага в борбата с невродегенеративните разстройства. 

Ускорява възстановяването на мускулите – Упражненията са един от най-добрите начини за постигане на загуба на тегло, здравословно кръвообращение и повишени нива на енергия. Интензивните упражнения могат да ускорят окислителното увреждане, което засяга мускулната тъкан и клетките. Оксидативният стрес допринася за болката, която усещате след тежки упражнения. Хранителни вещества с антиоксидантни способности, като алфа-липоева киселина, могат да помогнат за намаляване на този ефект. Добавките с алфа-липоева киселина поддържат присъщата антиоксидантна защита и намаляват липидната пероксидация.

Забавя стареенето на организма – С напредването на възрастта оксидативният стрес има отрицателен ефект върху клетките и предизвиква стареене. ALA намалява оксидативния стрес върху клетките на скелетните мускули.

Ускорява метаболизма – Алфа-липоевата киселина засяга предимно метаболизма. Увеличава разхода на енергия и намалява апетита. Освен това намалява нивото на глюкозата в кръвта и тежестта на процеса на гликиране (стареене) на протеините, предотвратявайки усложненията при диабет.

Положителен ефект при диабет – Алфа-липоевата киселина (ALA) може да помогне за контрола на глюкозата чрез ускоряване на метаболизма на кръвната захар. Систематичен преглед и мета-анализ от 2018 г. на 20 рандомизирани контролирани проучвания разглеждат употребата на ALA при хора с метаболитни нарушения, включително диабет тип 2. Резултатите показват, че добавката на ALA понижава кръвната глюкоза на гладно, концентрацията на инсулин, инсулиновата резистентност и нивата на кръвния хемоглобин A1C.

Друг систематичен преглед и мета-анализ, който оценява 19 проучвания, предполага, че ALA намалява нивата на кръвната глюкоза на гладно и хемоглобина A1C.

Потиска процеса на стареене - ALA е концентрирана в мускулите и органите, където превръща въглехидратите в енергия, има антиоксидантни свойства - действа в цялото тяло и засилва действието на други антиоксиданти: витамин С и витамин Е. Антиоксидантният ефект на алфа-липоева киселина също забавя процеса на стареене на организма.

Възстановява черния дроб - Черният дроб е орган, който има способността да се регенерира, но постоянното излагане на токсични вещества върху него може да причини непоправима вреда не само на черния дроб, но и на всички процеси, свързани с него в организма. ALA защитава черния дроб чрез повишаване на нивата на L-цистеин. L-цистеинът не само произвежда кератин и глутатион, антиоксиданти, необходими за здравето на тялото, но също така подобрява имунитета ни и има детоксикиращи свойства за черния дроб.

Предпазва от атеросклероза - доказано е, че ALA защитава едноклетъчния епител, който покрива кръвоносните съдове. Веществото понижава кръвното налягане и отпуска кръвоносните съдове, което го прави отлично средство за лечение на атеросклероза. Използва се и профилактично като защита срещу сърдечно-съдови заболявания.

Нервна болка - невропатията е медицински термин, използван за описание на болката, изтръпването и необичайните усещания, причинени от увреждане на нервите. Увреждането често е резултат от оксидативния стрес, оказван върху нервите от различни хронични здравословни проблеми.

Клинично проучване, публикувано през 2021 г., установило, че хора с болка с неустановен произход съобщават за намаляване на симптомите след прием на 400-800 mg перорална добавка ALA, в сравнение с тези, приемащи плацебо.

Преглед на проучвания от Холандия от 2012 г. показва, че доза от 600 mg ALA, приложена в продължение на три седмици, осигурява „значително и клинично значимо намаляване на невропатичната болка“.

Запазва здравето на очите - Оксидативният стрес може да увреди нервите в очите и да причини проблеми със зрението, особено при хора с диабет или възрастни хора. Алфа-липоева киселина се използва успешно за контролиране на симптомите на очни проблеми, включително загуба на зрение, дегенерация на макулата, увреждане на ретината, катаракта, глаукома и болест на Уилсън.

Подпомага борбата със загубата на памет и когнитивния спад - Знаем, че богата на хранителни вещества диета, пълна с различни цветни „храни за мозъка“, помага за защита на паметта. Някои здравни специалисти използват добавки с алфа-липоева киселина, за да предпазят пациентите си от увреждане на невроните, загуба на паметта, двигателно увреждане и промени в когнитивното функциониране поради антиоксидантната им активност.

ALA изглежда лесно си проправя път в мозъка, като преминава кръвно-мозъчната бариера, където може да защити деликатната мозъчна и нервна тъкан. Използва се и за предотвратяване на инсулти и други мозъчни проблеми, включително деменция при възрастни хора.

За подобряване на спортните постижения - Доказано е, че приемът на алфа-липоевата киселина подобрява усвояването на въглехидрати, намалява оксидативния стрес, редуцира теглото, подобрява издръжливостта и способства за натрупване на мускулна маса. Според проучване, в което трениращи приемали 30 мг. алфа-липоева киселина на килограм телесна маса, съчетан с тренировки,  при участниците се наблюдавала подобрена инсулинова реакция на организма, намаляване на оскидативния стрес и мускулните триглицериди. Тези резултати били много по-добри в сравнение с данните, получени само по време на тренировка и изключващи прием на ALA.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари